woensdag, 6. juni 2012 - 8:45

Venusovergang door bewolking grootste deel Nederland niet te zien

De planeet Venus trok woensdagochtend in alle vroegte voor de zon langs. Een unieke gebeurtenis want de volgende venusovergang, het verschijnsel waarbij de planeet Venus als een zwarte stip voor de zon schuift, zal pas in 2117 weer plaatshebben. Dit melden verschillende media woensdag.

Een Venusovergang is dus een mini-zonsverduistering. Iets minder dan 1/1000 van de zon wordt bedekt door de Venusschijf.
Maar door een dik pak bewolking konden alleen Nederlanders in het uiterste noorden dit verschijnsel goed zien. De rest in Nederland keek tegen een dik pak bewolking aan.

De sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht had haar deuren voor zo'n 150 belangstellenden geopend. Zij moesten, door de bewolking, het verschijnsel volgen via livestreams van elders over de wereld. Want in andere landen was de Venusovergang wel te bewonderen. Onder meer in Oost-Azië, Australië en de Verenigde Staten konden mensen de zwarte stip zien.

Robert Wielinga van de sterrenwacht: 'Het leek wel een EK-wedstrijd. We volgden alles via grote schermen en onderwijl gaven experts uitleg over wat er precies te zien was. Voor het publiek was het, ondanks het slechte weer, een bijzondere ochtend'.

Venusovergang
Venus, de aarde en de zon staan bij een venusovergang precies op één lijn. Het is een zeldzame gebeurtenis die ongeveer iedere eeuw tweemaal kort na elkaar plaatsvindt. De vorige Venuspassage, zoals het verschijnsel wordt genoemd, vond plaats in 2004.
Provincie:
Tag(s):