maandag, 3. december 2012 - 12:25

Vermeende PKK-ers aangehouden op Zeeuws recreatiepark

Ellemeet

De Nationale Recherche heeft vanmorgen in Zeeland een heimelijke bijeenkomst van de PKK verstoord.

55 deelnemers aan de bijeenkomst op een recreatiepark in het dorp Ellemeet op Schouwen-Duiveland zijn aangehouden en worden meegenomen voor verhoor.

De PKK staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties. Om deze reden is de PKK sinds 2007 ook in Nederland verboden.

Om 06.00 uur vanmorgen begon een grootschalige actie, waaraan bijstand werd geleverd door de mobiele eenheid en de regiopolitie. Ook kreeg de politie assistentie van een helikopter. Er zijn ongeveer 150 politiemensen ingezet. De actie staat onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Informatie over de bijeenkomst is afkomstig van de AIVD, die met ambtsberichten het OM op de hoogte stelde. De bijeenkomst in Zeeland was vrijdag begonnen en zou waarschijnlijk een week duren.

PKK

De PKK voert een gewelddadige strijd tegen de Turkse overheid in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak. De organisatie is ook in Europa actief met facilitering van deze strijd. De PKK rekruteert ook in Nederland jonge Koerden, waaronder ook minderjarigen, voor de gewapende strijd tegen het Turkse leger.

Opname op de terreurlijst betekent dat van een persoon of organisatie alle financiële tegoeden bevroren worden, dit houdt in dat al het bankverkeer en verzekeringen worden stilgelegd. Ook worden van individuen op de lijst en personen gelieerd aan terroristische organisatie de reispapieren ingetrokken.
Provincie:
Tag(s):