woensdag, 19. december 2012 - 22:49 Update: 08-07-2014 0:44

Vitesse boekt ongelofelijke monsterscore tegen welwillende Topklasser

[ELF-Voetbal] De spanning in de wedstrijd duurde feitelijk 168 seconden. Toen brak Theo Janssen al de ban namens Vitesse tegen ADO'20. In de tweede helft liep de Arnhemse ploeg uit naar een ware vernederende, maar eigenlijk erg vertekende 10-1 monsteroverwinning.

Want ADO'20 gaf in de achtste finale van de KNVB beker zeker wel tegenstand. Tussen de 14e en 54e minuut werd ook niet gescoord en in die periode moest doelman Eloy Room tot drie keer toe tot het uiterste gaan om een doelpunt van de club uit de Topklasse Zondag te voorkomen. ADO'20, dat met liefst 19 bussen en vele auto's (in totaal 1600 toeschouwers) naar het Gelredome was gekomen, kreeg na 103 seconden zelfs de eerste kleine kans van het duel. Maar doelman Room greep een voorzet van Joey Carolina klemvast.

Room verving Piet Velthuizen, die rust kreeg. Daarbuiten hield trainer Fred Rutten Jan-Arie van der Heijden, Wilfried Bony en Jonathan Reis op de bank. Al moest Bony na 37 minuten toch aan de bak, toen Simon Cziommer vanwege een hamstringblessure niet meer verder kon. Nadat hij de 3-0 en 4-0 op het scorebord had gezet, mocht de Ivoriaan in de 70e minuut alweer naar de kant. Nicky Hofs kwam hem aflossen. De stand was toen al 6-0.

Het was wellicht typerend dat juist Theo Janssen de score openbrak voor Vitesse. De middenvelder had zondag nog hevige kritiek geleverd op het eigen publiek, maar stond in de derde minuut aan het eindstation na een geweldige aanval die startte bij Gaël Kakuta en door Mike Havenaar wordt klaargelegd. Tien minuten later stond Janssen, die verschillende keren massaal werd toegezongen, zelf aan de basis van de 2-0. Zijn corner eindigde via de vingertoppen van doelman Danny Burger op de paal. Marco van Ginkel tikte van dichtbij simpel de rebound binnen.

ADO'20 had in de elfde minuut al bijna de gelijkmaker op het scorebord gezet, toen Edwin Dekkers van 25 meter hard uithaalde en Room de bal net over de lat tikte. In de 23e minuut keerde Room een hard schot van Clive Keus die na een combinatie met Carolina alleen op het Arnhemse doel afging.

In de tweede helft begon ADO'20 nog wel enthousiast, maar de eerste kans van de gastheren na rust betekende de letterlijke nekslag. Op aangeven van Gaël Kakuta tekende Wilfried Bony in de 54e minuut voor de 3-0. Het schot was niet hard, maar doelman Burger was wel verrast. Zes minuten later zorgde Bony voor de 4-0 via een acrobatische volley. Daarna viel de doelpuntenregen met veel kracht uit de lucht.

Renato Ibarra tekende in de 64e minuut voor 5-0 op aangeven van Bony en invaller Davy Pröpper zorgde een minuut later na een prachtige actie plus snoeihard schot voor 6-0. De dikverdiende eer werd in de 75e minuut gered door Clive Keus. In een scrimmage, na een corner, tikte hij van dichtbij op aangeven van Daan Rienstra binnen. Al werd de marge alweer snel vergroot. In de 80e minuut tikte Nicky Hofs van dichtbij een voorzet van Renato Ibarra binnen: 7-1.

In de 81e minuut maakte Ibarra zelf de mooiste van de avond. Hij pikte een pass op en beëindigde een lange sprint met een prachtige stift: 8-1. Mike Havenaar, die in de basis begon, scoorde in de 84e minuut toch nog. De Japanse international tekende voor de makkelijkste in zijn loopbaan op aangeven van Hofs. Het 'tien, tien, tien' van het Vitesse-publiek werd in de 87e minuut nog beloond. Hofs gleed van dichtbij een voorzet van de linkerkant van Patrick van Aanholt binnen: 10-1!