zondag, 18. november 2012 - 16:28 Update: 08-07-2014 0:45

Vitesse na snelle achterstand toch ruim langs roodgekleurd NEC

[ELF-Voetval] Vitesse heeft de Gelderse derby gewonnen. Ondanks een snelle openingstreffer van Melvin Platje, won Vitesse de wedstrijd ruim. Wilfried Bony verzorgde de gelijkmaker, waarna men uitliep naar een 4-1 overwinning. Bij NEC kwamen de frustraties naar boven en de Nijmegenaren eindigden de wedstrijd met acht man.

NEC begon voortvarend aan het duel en kreeg via Ricky ten Voorde direct een grote kans. Deze was niet aan hem besteed, maar even later ging doelman Piet Velthuizen in de fout en werd het alsnog 0-1. De goalie ontving een terugspeelbal, had alle tijd maar werd verrast door Platje, die de openingstreffer aantekende. Direct hierna gaf Vitesse vol gas. Doelman Gabor Babos kon nog een schot van Renato Ibarra onschadelijk maken, maar was even later toch verslagen. Wie anders dan de ijzersterke Wilfried Bony tekende de gelijkmaker aan. Met een fraaie kopbal werd de voorzet van Ibarra tot doelpunt gepromoveerd.

Vlak voor rust dupeerde Victor Pálsson de tot dan uitstekend meespelende Nijmegenaren. De middenvelder ontving zijn tweede gele kaart, waardoor de bezoekers met tien man verder moesten spelen. Direct na rust speelde Vitesse de overtalsituatie uit. Na een afgeslagen hoekschop kon Guram Kashia de bal controleren en de verdediger schoot met een hard schot de 2-1 tegen de touwen. Vitesse nam hierna de wedstrijd in handen en kregen via kersvers international Marco van Ginkel een goeie kans, maar deze bleef onbenut.

Vitesse kreeg vervolgens nog een aantal kansen, maar deze werden niet benut, waardoor NEC bleef hopen op de gelijkmaker. In de tachtigste minuut was de wedstrijd dan beslist. Bony tekende met zijn tweede van de middag de 3-1 aan. Hierna kreeg NEC nog wat tegenslagen te verwerken. Remy Amieux kreeg ook een tweede gele prent en Ryan Koolwijk kreeg zelfs direct rood. Enkele minuten voor tijd maakte Mike Havenaar de middag voor de gasten helemaal om snel te vergeten; de lange spits zorgde voor de 4-1 einduitslag.