zaterdag, 15. december 2012 - 10:34 Update: 08-07-2014 0:44

Vooral dienstverleners de dupe van crisis

Op basis van eigen onderzoek naar de groei van het aantal faillissementen blijkt dat de crisis de afgelopen vijf jaar het hardst heeft toegeslagen in de maatschappelijke dienstverlening, zo schrijft de Volkskrant zaterdag.

In vergelijking met 2007 gingen er in deze sector bijna 2,5 keer zoveel bedrijven over de kop, vooral in de kinderopvang. Maar ook het transport, de grafische sector en de detailhandel zitten in zwaar weer. Er gaat een faillissementsgolf door Nederland en 2012 zal een faillissementsrecord op gaan leveren, zo meldt de krant. Tot en met vorige week gingen er al zo'n 7688 bedrijven over de kop, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Dat zijn er 21 procent meer dan in 2011. De faillissementen kostten dit jaar tot nu toe ten minste 53.167 mensen hun baan, ruim een kwart meer dan een jaar eerder.

Het aantal faillissementen verschilt zowel per bedrijfstak als per gemeente en regio. De Volkskrant schrijft dat in vergelijking met de situatie van voor de crisis ook veel bedrijven in de financiële dienstverlening over de kop gaan. Dat raakt ook weer de juridisch adviseurs, fiscalisten en accountants. Ook in de bouw gaat het dit jaar slecht en zijn er relatief veel faillissementen. Evenals in de onroerend goed-sector en bij de architecten- en ingenieursbureaus. Opmerkelijk genoeg valt de schade bij de horeca mee, terwijl het aantal faillissementen in het facility management (schoonmaak, beveiliging) zelfs fors is teruggelopen sinds de crisis.

Niet elke regio heeft even veel last van de crisis. In Delft, Den Haag en Leiden zijn er zelfs minder bedrijven over de kop gegaan, onder meer dankzij de aanwezigheid van overheidsinstellingen.
Categorie:
Tag(s):