maandag, 16. januari 2012 - 14:46

Westerborkpad geopend op Holocaust Memorial Day

Westerbork

Een groep geoefende wandelaars neemt in de week van 24 tot en met 27 januari het Westerborkpad officieel in gebruik. De lopers volgen de route in het spoor van de Jodenvervolging. Onderweg worden op diverse locaties bijzondere onderdelen van het pad gepresenteerd. Op vrijdag 27 januari, de dag waarop wereldwijd de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz herdacht wordt, arriveert het gezelschap in kamp Westerbork en krijgt een kampoverlevende als eerste de wandelgids overhandigd.

Het pad is tot stand gekomen op initiatief van Jan Dokter. Ter herinnering aan zijn in de oorlog vermoorde familieleden liep hij van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, verzamelplaats voor Joden, naar het terrein van kamp Westerbork. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) geven deze route nu vorm in het Westerborkpad, een unieke lange afstandswandeling in het spoor van de Jodenvervolging.

De wandeling leidt langs sporen van de Jodenvervolging zoals monumenten, voormalige verzamelplaatsen, woningen waar onderduikers werden verborgen, locaties van Joodse werkkampen en andere herinneringen in het landschap.

De presentatie van het Westerborkpad begint op 24 januari in Amsterdam, in de Hollandsche Schouwburg, waar het woord wordt gevoerd door onder andere Andrée van Es, wethouder van de gemeente Amsterdam en Ed van Thijn, oud-burgemeester van Amsterdam die in Westerbork de bevrijding meemaakte. Leerlingen van basisschool Het Klaverblad uit Amsterdam lopen samen met initiatiefnemer Jan Dokter een deel van de route. Bij het voormalige woonhuis van zijn grootvader Pakkedrager in de Paardekraalstraat, luisteren zij naar zijn familiegeschiedenis.

Op 25 januari wordt in Kasteel Vanenburg in Putten, een voormalig Joods werkkamp, het WesterborkLuisterpad gepresenteerd. In dit bijzondere audioproject zijn persoonlijke herinneringen te horen van mensen die de Jodenvervolging hebben meegemaakt.

Overlevenden, mensen die langs de route woonden en getuige waren, verzetsmensen, vrienden van Joodse slachtoffers, mensen die Joodse onderduikers hadden; allen vertellen hun verhaal op de plek waar het zich afspeelde. Het WesterborkLuisterpad, gemaakt door het bureau voor creatieve mediaproducties Hummel&deBoer, is onderweg via een mobiele telefoon te beluisteren.

Op 26 januari is de presentatie van de website www.westerborkpad.nl in het voormalige Gymnasium Celeanum in Zwolle. Kamp Westerbork was niet de eerste stap op weg naar de vernietiging. De systematische uitsluiting die aan de deportatie vooraf ging, begon dichtbij huis. Joden werden opgeroepen zich te melden op het station, in een school of op een plein. In Zwolle was dit de gymnastiekzaal van het Gymnasium Celeanum. De website van het Westerborkpad vertelt de persoonlijke verhalen bij de locaties op de route in tekst, beeld en geluid. Wandelaars kunnen hun eigen herinneringen en verhalen toevoegen.

Op 27 januari vindt de eindpresentatie van het wandelpad plaats bij het terrein van kamp Westerbork. Hier wordt het laatste traject gelopen, langs de route van het voormalige spoortracé naar kamp Westerbork. Aan het einde van de route wordt het eerste deel van een blijvende markering aangebracht van de spoorlijn waarlangs meer dan 100.000 Joden en Sinti en Roma werden weggevoerd. De onthulling van deze markering zal plaatsvinden door gedeputeerde van Drenthe, Tanja Klip-Martin en Lida Prins-van de Kar. Lida Prins-van de Kar kwam als Joods kind in kamp Westerbork, werd vrijgelaten, en overleefde de oorlog door onder te duiken.

Een groep wandelaars en rolstoelers zal van 24 tot en met 27 januari delen van de route volgen en de wandelgids van Amsterdam naar Westerbork brengen. De 336 kilometer lange route is zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt voor minder validen.
Provincie:
Tag(s):