donderdag, 26. april 2012 - 9:26 Update: 08-07-2014 0:53

Wetenschappers herontdekken waardevolle plantendatabase

Amsterdam

Een groep Nederlandse en Russische wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, Moscow State University en de Universiteit van Perm hebben een enorme hoeveelheid gegevens over symbiose tussen planten en schimmels uit de voormalige Sovjet-Unie nieuw leven ingeblazen.

De dataset is ongeveer even groot als alle gegevens op dit gebied die buiten de Sovjet-Unie zijn verzameld en is dus van grote waarde voor wetenschappers wereldwijd. De gemoderniseerde dataset is gepubliceerd in het internationale ecologische tijdschrift Ecology.

Schimmel en plant kunnen niet zonder elkaar
Van 1950 tot 1980 verzamelde een Russisch onderzoeksteam (Universiteit van Perm, Rusland) onder leiding van Ivan Aleksandrovich Selivanov een enorme hoeveelheid gegevens over symbiose tussen planten en schimmels uit de voormalige Sovjet-Unie. De dataset bestaat uit 2970 plantensoorten van 155 plantenfamilies uit 154 plaatsen. De gegevens zijn essentieel omdat ze een belangrijke ecologische symbiose documenteren. De schimmel neemt water en voedingsstoffen uit de bodem op voor de plant en in ruil daarvoor geeft de plant suikers aan de schimmel. Deze symbiotische relatie wordt mycorrhiza genoemd. De symbiose is van groot belang: de meeste planten kunnen niet groeien zonder hun schimmel-partners, maar omdat het zeer arbeidsintensief is om te bestuderen is de aard van de symbiose bij de meeste planten in de wereld niet bekend.

Planten in verschillende klimaatzones begrijpen
Enkele bevindingen zijn gepubliceerd in een boek in het Russisch, maar de dataset zelf, alleen beschikbaar op papier, werd verstopt in de bijlage van een proefschrift verborgen in verschillende Russische bibliotheken. De gegevens werden nog slechter toegankelijk toen professor Selivanov in 1998 overleed. Nederlandse en Russische wetenschappers vertaalden en digitaliseerden deze enorme schat aan gegevens, zich bewust van het belang ervan voor de wetenschap. Het zal wetenschappers helpen om voeding en groei van planten in verschillende klimaatzones en de evolutie van deze bijzondere symbioses beter te begrijpen.
Categorie:
Tag(s):