zaterdag, 24. november 2012 - 13:17

Woningen speciaal aangepast voor moslims

Amsterdam

In Bos en Lommer heeft woningcorporatie Eigen Haard een wooncomplex met 188 appartementen helemaal aangepast aan de wensen van moslims. Dit meldt Het Parool zaterdag.

Gemeenteraadsleden van de VVD en het CDA hebben kritiek op deze gang van zaken geuit. Volgens hen komt deze aanpassing de integratie niet ten goede.

85% van de bewoners van het complex is moslim. Daarom is bij de renovatie rekening gehouden met hun wensen. Zo hebben de woningen in het complex Koningsvrouwen tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Admiraal de Ruijterweg een inbouwkast gekregen voor schoenen, extra schuifdeuren en satellietschotels. De schuifdeuren zijn geplaatst om het mannen- en het vrouwendomein te scheiden. Ook zijn er extra waterleidingaansluitingen voor het ritueel reinigen voor het bidden. En volgens de dagelijkse Standaard zou ook de keuken extra groot gemaakt zijn 'zodat vrouwen onder elkaar kunnen zijn'.

Integratiedeskundige Han Entzinger noemt in Het Parool de aanpassingen van de corporatie 'een sympathiek initiatief'. Maar hij waarschuwt wel voor concentraties van moslims. Entzinger: 'De corporatie zegt wel dat ze braaf zal toewijzen via de regels, maar je loopt wel een risico dat er vooral moslims komen wonen.'
SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft net als de gemeenteraadsleden van het CDA en de VVD kritiek. Volgens haar is het geen oplossing om moslims apart te laten wonen. Sadet Karabulut twittert:'Apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie'.

Op twitter heeft de 'halalwoning' al geleid tot een stroom van reacties.
Provincie:
Tag(s):