dinsdag, 11. december 2012 - 20:46

Woningovervaller krijgt 15 jaar cel voor doodschieten bewoner

Amsterdam/'s-Graveland

Een man uit Almere is door de rechtbank Amsterdam tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor doodslag tijdens een overval op een woning in 's-Graveland. Dit heeft de rechtbank dinsdag laten weten.

De verdachte was volgens de rechtbank een van de drie overvallers die op 27 februari 2009 met bivakmutsen over het hoofd en gewapend met een geladen vuurwapen de woning binnendrongen. Daarbij werd de bewoner neergeschoten en stierf ter plekke aan zijn verwondingen.

Daarna doorzochten de overvallers de woning en maakten verschillende waardevolle goederen buit. Vervolgens sloten zij de vrouw van de bewoner samen met haar twee jonge kleinkinderen op in de kelder.

Veroordeling voor doodslag
Hoewel de rechtbank niet heeft kunnen vaststellen dat de man ook daadwerkelijk de schutter is geweest, is hij toch veroordeeld voor doodslag.

De rechtbank is van mening dat bij een gewapende overval op een woning de kans aanmerkelijk is dat door bewoners verzet wordt gepleegd en dat tijdens dat verzet het vuurwapen wordt gebruikt. Die kans heeft de man met zijn deelname aan de overval bewust aanvaard, aldus de rechtbank. Daarnaast is ook DNA van de verdachte aangetroffen op een bril in de woning.

De man werd daarnaast ook veroordeeld voor inbraak in een woning te Almere waarbij een auto is buitgemaakt die een maand later bij de overval als vluchtauto werd gebruikt.

Kille gewetenloosheid
De rechtbank woog bij de strafmaat mee dat de daders zich nadat zij het slachtoffer hadden neergeschoten, op geen enkele wijze hebben bekommerd om zijn lot en dat zij hun overval onverstoorbaar en op gecontroleerde en doelgerichte wijze voltooiden. Hieruit spreekt een kille, berekenende zucht naar geld en een grote gewetenloosheid.

Ook woog de rechtbank in strafverzwarende zin mee dat de man aantoonbaar geen enkele lering uit deze dramatische gebeurtenis heeft getrokken, omdat hij drie maanden na de overval wederom een gewapende overval op een andere woning pleegde. Voor die overval is hij al onherroepelijk veroordeeld.

Schadevergoeding
De man moet ruim 100.000 euro schadevergoeding aan de weduwe van de overledene betalen. Ook de benadeelde van de inbraak in Almere kreeg schadevergoeding toegewezen.
Provincie:
Tag(s):