donderdag, 15. maart 2012 - 10:59

Ziekenhuizen behandelen 13 duizend schaatsers in slechts twee weken tijd

Amsterdam

De laatste 12 daagse vorstperiode dat op natuurijs kon worden geschaatst, van 2 februari tot en met 13 februari, hebben ziekenhuizen 13.000 schaatsers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH).

In eenzelfde periode zonder natuurijs melden zich gemiddeld 200 schaatsers met een verwonding op een SEH afdeling. Dat blijkt uit cijfers van Consument en Veiligheid.

Van de 13.000 behandelde schaatsers is 9 procent na behandeling op de SEH in het ziekenhuis opgenomen. Op zondag 5 februari en zaterdag 11 februari zijn de meeste schaatsers behandeld op de SEH afdelingen van de ziekenhuizen.

Veel polsfracturen
Vrijwel alle schaatsers (98procent) lopen de verwonding op door een val. Bij 8.400 schaatsers is sprake geweest van een fractuur, waarvan 60 procent een polsfractuur. Bijna 1.000 schaatsers hebben hoofdletsel opgelopen. Meestal een open wond (440) of een hersenschudding (330). Enkele tientallen schaatsers zijn behandeld aan ernstig schedel en/ of hersenletsel. Meer dan de helft van de behandelde schaatsers is 40 jaar of ouder. Eén op de tien schaatsers is ouder dan 65 jaar geweest.

Kosten: 46 miljoen euro
De gezamenlijke medische kosten en verzuimkosten in deze 12 daagse schaatsperiode worden geschat op 46 miljoen euro. Circa 26 miljoen aan verzuimkosten en 20 miljoen euro aan directe medische kosten.
Tijdens een winter zonder natuurijs bedragen de directe medische kosten gemiddeld 8 miljoen euro!

Vroegtijdige voorbereiding in het schaatsseizoen, zoals training bij een ijsclub en op de kunstijsbaan voordat je op natuurijs gaat schaatsen, helpt ongevallen voorkomen door ongeoefendheid en vermoeidheid. Beschermingsmiddelen die er ook voor zijn gemaakt, zoals polsbeschermers en een valhelm, verminderen de kans aanzienlijk dat schaatsers ernstig letsel oploop door een val op natuurijs.
Provincie:
Tag(s):