donderdag, 24. oktober 2013 - 14:03 Update: 03-07-2014 0:50

15 en 18 jaar cel voor zwembadmoord in Marum

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Marum

De rechtbank in Groningen heeft Pascal E. tot een gevangenisstraf van 15 jaar veroordeeld voor de moord op Jan Elzenga bij het zwembad in Marum. Hij heeft op de fatale 10 juli 2012 met een vuurwapen op Elzenga geschoten.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij 'het belang van het oplossen van zijn financieel penibele situatie boven het leven van een mens gesteld.' Hierbij is volgens de rechtbank een langdurige celstraf op zijn plaats.

Mede verdachte Willem P. kreeg door de rechtbank een straf van 18 jaar opgelegd. De rechtbank is van oordeel dat verdachte een grote rol heeft gespeeld in de moord. Hij is, zo blijkt uit de bewijsmiddelen, de opdrachtgever van de moord. Hij heeft medeverdachte [medeverdachte] zo lang en zodanig gemanipuleerd dat hij uiteindelijk de moord heeft gepleegd. Verdachte wilde zelf buiten beeld blijven. Hij heeft een plan van aanpak bedacht, wapens geleverd, informatie verstrekt, samen met Pascal E. een auto gestolen om bij de moord te gebruiken.

Op 10 juli 2012 werd Jan Elzinga voor het zwembad in Marum doodgeschoten. Hij overleed op de plaats van het incident aan zijn verwondingen. Willem P. heeft hiervoor anderhalve maand vóór de moord E. benaderd om Elzinga voor een bedrag van 20.000 euro van het leven te beroven. Een motief voor de moord is nooit duidelijk geworden.

Provincie: