dinsdag, 17. december 2013 - 17:50 Update: 03-07-2014 0:46

3D-printer helpt bij reconstructie oren en neuzen na brandwonden

Foto van neus | Archief EHF
Foto: Archief EHF
3D-printer helpt bij reconstructie oren en neuzen na brandwonden
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Arts-onderzoeker Ernst Jan Bos is al op de helft van zijn zoektocht naar financiering voor een 3D-printer die kan helpen oren en neuzen van brandwondenpatiënten te reconstrueren.

Afgelopen maandag doneerde het 3Mfonds 27.000 euro aan de Brandwonden Stichting, die het geld ter beschikking stelde voor de aankoop van zo’n geavanceerde 3D-printer.

Tijdens de 3Mfonds finale gaf arts-onderzoeker Ernst Jan Bos een presentatie over het reconstrueren van oren en neuzen met behulp van de 3D-printer. En met succes, want het fonds doneerde 27.000 euro aan dit project. De onderzoeksgroep, bestaande uit artsen en onderzoekers van VUmc en het Brandwondencentrum Beverwijk, is het al gelukt om in het laboratorium kraakbeen te vormen uit kraakbeencellen en stamcellen van de patiënt. Maar het is lastig daaruit een goede vorm te creëren.

De 3D-printer zou een doorbraak in hun onderzoek kunnen betekenen. Die kan een mal van biologisch afbreekbaar polymeer printen die onderhuids wordt aangebracht bij de patiënt. Het nieuwe kraakbeen kan hierin in de juiste driedimensionale vorm groeien tot een nieuw lichaamsdeel. De printer kost ongeveer 60.000 euro. Ernst Jan Bos probeert aan geld te komen via crowdfunding. De 27.000 euro van het 3Mfonds is een enorme stap in de goede richting.

Categorie:
Tag(s):