donderdag, 24. oktober 2013 - 11:02 Update: 03-07-2014 0:50

8,6 miljoen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs spoor

Foto van trein sporen rails station CS A'dam | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van trein sporen rails station CS A'dam | Archief EHF
Foto: Archief EHF
8,6 miljoen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs spoor
Foto: Archief FBF.nl

ProRail en TU Delft investeren 8,6 miljoen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs spoor

‘Meer treinverkeer op het bestaande spoor is alleen mogelijk met hoogstaande techniek en innovaties. Samen met de wetenschap streeft ProRail ernaar om deze hoge ambitie waar te maken’, aldus president-directeur van ProRail Marion Gout- van Sinderen tijdens het driedaagse symposium RailaHead in Delft. Tijdens het symposium, ter ere van de inauguratie van prof.dr.ir. Rolf Dollevoet, ondertekenen ProRail en TU Delft een overeenkomst die hun samenwerking bezegelt. De twee partijen investeren €8,6 miljoen in wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van masteronderwijs op het gebied van rail.

Dat wetenschappelijk onderzoek loont blijkt uit eerder onderzoek van Rolf Dollevoet, werkzaam bij ProRail en deeltijd hoogleraar Railbouwkunde aan de TU Delft. Zijn onderzoek naar het optimale profiel van spoorstaven heeft ProRail omarmd en heeft geleid tot flinke besparingen en een afname in storingen. ‘Hij is daarmee een voorbeeld voor het vakmanschap in onze organisatie. Maar wij hebben meer mannen en vrouwen als Dollevoet nodig. Ook in de toekomst. Verdere ontwikkeling van masteronderwijs Rail is mede daarom ontzettend belangrijk’, aldus Marion Gout- van Sinderen.

Investeren in innovatie en wetenschap 

De komende vier jaar investeren ProRail en TU Delft gezamenlijk ruim € 8,5 miljoen in onderzoek en onderwijs op het gebied van rail. ProRail investeert €5,5 miljoen in onderzoek en onderwijs aan de TUD op het vlak van Rail. TU Delft investeert €3,1 miljoen in begeleiding en infrastructurele kosten van de onderzoekers.