dinsdag, 2. juli 2013 - 19:21 Update: 03-07-2014 0:55

Aanhoudingen in oude verkrachtingszaak

Aanhoudingen in oude verkrachtingszaak
Helmond

Onlangs heeft de politie van Brabant twee mannen aangehouden voor een woningoverval en verkrachting op 30 oktober 1999 in Helmond.

Op 14 mei is een 42-jarige man uit Amsterdam aangehouden en op 28 mei 2013 een 45-jarige man verblijvende in Roermond. De mannen zijn broers van elkaar en worden verdacht van ‘Diefstal met geweld in vereniging' en ‘Verkrachting in vereniging'.

Op 30 oktober 1999 zouden zij onder bedreiging van geweld geld en goederen uit de woning hebben genomen en de bewoonster van de woning hebben verkracht.

Sporen vastgesteld
In 1999 is in en om de woning onderzoek verricht en zijn sporen veiliggesteld die tot een DNA-profiel hebben geleid. Deze DNA-sporen zijn destijds opgenomen in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

DNA-hit
Sinds 1 februari 2005 geldt de Wet ‘DNA-onderzoek bij veroordeelden'. Op grond van deze wet moeten mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan verplicht celmateriaal afstaan.

De 42-jarige man werd aangemerkt als verdachte, omdat het bij hem afgenomen DNA-materiaal een hit opleverde met het DNA-profiel van de veiliggestelde sporen. De politie heeft hem hierna aangehouden.

Na deze DNA-hit met de 42-jarige verdachte is de politie Oost-Brabant een  opsporingsonderzoek gestart, waaronder ook een nader DNA-onderzoek. Dit hield in dat de ‘oude sporen' zijn opgewaardeerd met hedendaagse technieken. Hierbij kwam de tweede verdachte, de 45-jarige man die in Roermond in de gevangenis verbleef,  in beeld, waarna ook hij werd aangehouden.

Gevangenhouding
Beide verdachten zitten, na inverzekeringstelling en gelaste bewaring door de rechter-commissaris thans in gevangenhouding voor de duur van  90 dagen.