dinsdag, 16. april 2013 - 18:52 Update: 03-07-2014 0:59

Aanslag Boston geen aanleiding verscherpte maatregelen 30 april

Foto van koninginnedag Amsterdam | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Op 30 April, de dag van de troonswisseling, krijgt Amsterdam een open en feestelijk karakter. Dat heeft burgemeester Van der Laan dinsdagmiddag tijdens een speciale persconferentie gezegd.

Boston
‘Er worden geen extra veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de aanslag maandag in Boston’, zei Van der Laan, ’maar natuurlijk worden de ontwikkelingen rond de achtergronden van de aanslag op de voet gevolgd’.

V
eiligheid
Er zijn 30 april 10.000 agenten op de been die vooral feestelijkheid zullen uitstralen. ‘Bezoekers moeten weinig merken van veiligheidsmaatregelen’, aldus Van der Laan.De stad moet geen ‘oorlogsgebied’ worden en gaan dan ook niet ‘op slot’. Mensen die naar de Dam willen hoeven niet door detectiepoortjes te lopen en er wordt niet preventief gefouilleerd.

Feest
Het moet dus een groot feest worden rond de inhuldiging van de nieuwe koning. Een feest dat voor iedereen toegankelijk is. Er worden ongeveer 800.000 bezoekers verwacht die zoveel mogelijk over de stad zullen worden verspreid door het grote aanbod van verschillende evenementen. Op het Museumplein treedt Andre Rieu met orkest samen met André van Duin en ‘Hazes’-vertolker Martijn Fischer op.

Feest in Alkmaar
Ook in Alkmaar wordt een groot feest georganiseerd om Amsterdam te ontlasten.

Demonstraties
Amsterdam heeft op vijf plekken in de stad plekken gereserveerd voor het houden van demonstraties, al loopt het met de aanvragen nog geen storm. Van der Laan meldde dat er op dit moment pas twee aanvragen binnen zijn.

Koningsvaart
Het koninklijk paar stapt ’s avonds bij EYE Film Instituut op en vaart langs het Oeverpark, via de noordkant van het IJ naar de Kop van Java en het Muziekgebouw. Tijdens de vaartocht is er gelegenheid om het koninklijk paar vanaf de kade toe te zwaaien.

Op verschillende locaties langs de vaarroute wordt een programma aangeboden met kunst, cultuur en sport van hoogwaardig niveau voor jong en oud. De hoofdstad organiseert met medewerking van de Stichting Sail voor het nieuwe koninklijk paar een feestelijk programma rondom en op het IJ dat past bij de inhuldiging. Het gebied rond het IJ is vanaf 18.00 uur open voor publiek.

19.30 uur: bij het EYE Filmmuseum kan via een videoverbinding met Ahoy Rotterdam iedereen meezingen met de live uitvoering van het officiële Koningslied. Het Koninklijk Paar kijkt, voorafgaand aan hun rondvaart op het IJ, via een groot scherm bij het Eye mee hoe zij worden toegezongen. De Nederlandse Opera voert hierna bij Eye een deel op van L'amour des Trois Oranges van Sergei Prokofjev, een vrolijk sprookje over een klaverkoning.

19.45 uur: de Koning en Koningin maken met hun dochters een vaartocht over het IJ. Zij varen vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland naar het Muziekgebouw aan het IJ. Op verschillende locaties langs de vaarroute krijgen zij een feestelijk programma aangeboden, waaronder een mini-sail. Het is een tocht langs alle facetten van Nederland: van sport tot kunst en cultuur, van het beroemde Hollandse landschap tot innovatie en design. Een kleine greep uit het programma:Ali B, olympische sporters, DJ Armin van Buuren, Jostiband en de Gay Pride.