vrijdag, 21. juni 2013 - 17:04 Update: 03-07-2014 0:56

Aantal jeugdige comazuipers eindelijk iets gedaald

Foto van alcohol 16 jaar | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het onder de jeugd zo 'populaire' comazuipen lijkt op zijn retour. Dit meldt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP vrijdag.

Het aantal kinderen onder de 18 jaar met een acute alcoholvergiftiging dat opgenomen moest worden in een ziekenhuis is in 2012 voor het eerst sinds jaren afgenomen. In het afgelopen jaar zagen kinderartsen in het gehele land het aantal opnames met bijna 7% teruglopen van 762 in 2011 tot 710 in 2012.

Nico van der Lely, mede-grondlegger van neerlands eerste alcoholpoli in het Reinier de Graaf Gasthuis: ”Deze daling is goed nieuws. Het betekent minder kinderen met een kans op hersenschade, aan alcohol gekoppeld letsel, seksueel misbruik en intellectuele schade.”

Kinderartsen en andere professionals spannen zich al jaren in om het tij te keren. En dit lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Tegelijkertijd moet er nog veel gebeuren. Het aantal van ruim 700 kinderen met een alcoholvergiftiging in 2012 is nog steeds schrikbarend hoog.

Van der Lely: “Het verhogen van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar vanaf 1 januari 2014 beschouw ik een belangrijke stap om de beschikbaarheid van alcohol voor kinderen te beperken. Verkopers van alcoholhoudende drank moeten de wetgeving beter gaan naleven. Uit cijfers blijkt dat kinderen nog steeds, ondanks hun te jonge leeftijd, alcohol kunnen verkrijgen in supermarkt, horeca of bij de slijter.”


 

Provincie: