woensdag, 4. december 2013 - 17:17 Update: 03-07-2014 0:47

Achtergebleven DNA leidt tot aanhouding 3 inbrekers

Foto van inbreker met bivakmuts | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De politie heeft met de aanhouding van drie verdachten, twee van 19 en een van 21 jaar oud, minstens 5 inbraken in Amsterdam-West opgelost. Dit meldt de politie woensdag.

’Van een van de drie verdachten was er DNA-materiaal in een van de vijf woningen waar was ingebroken aangetroffen’, aldus de politie.

De politie hield de drie verdachten in de vroege uren van dinsdag 3 december in hun woning aan op verdenking van inbraken in Amsterdam Nieuw-West. Een speciaal opsporingsteam van de politie dat zich richt op inbraken, overvallen en straatroven verdenkt de drie mannen van betrokkenheid bij minstens vijf inbraken in de directe omgeving van hun woningen.

Kleding-match
Bij huiszoekingen is kleding aangetroffen die overeenkomt met het signalement dat getuigen opgaven en dat te zien is op beeldmateriaal. Ook is gereedschap aangetroffen dat mogelijk is gebruikt bij inbraken.

DNA-match
Twee van de drie vielen al langer op bij de politie. De jongemannen bleken zich vaak op te houden op plekken waar - achteraf gezien - inbraken plaatsvonden. Ook komt hun naam veelvuldig in de politiesystemen voor. Als klap op de vuurpijl werd het DNA van een van de verdachten aangetroffen in een woning waar was ingebroken.

Mogelijk meer aanhoudingen
Tot de groep behoren mogelijk meer verdachten. 'We sluiten daarom meer aanhoudingen niet uit', zegt de leider van het onderzoeksteam. 'Inbraken trekken zware wissels op het veiligheidsgevoel van bewoners. Met de arrestaties van deze drie hopen we rust terug te brengen in de wijk.'