dinsdag, 21. mei 2013 - 11:29 Update: 03-07-2014 0:57

Afwijkend slokdarmweefsel door maagzuur preventief wegbranden

Afwijkend slokdarmweefsel door maagzuur preventief wegbranden
Amsterdam

Door omhoogkomend maagzuur (reflux) kan de binnenbekleding van de slokdarm veranderen, dit wordt een Barrett-slokdarm genoemd.

Daarin kunnen onrustige (afwijkende) cellen ontstaan. Hoe onrustiger de cellen, hoe hoger de kans op het krijgen van slokdarmkanker.

Het preventief wegbranden van die onrustige cellen kan dat echter voorkomen, óók als alleen sprake is van licht afwijkend weefsel. Dit blijkt uit een studie van Jacques Bergman, hoogleraar Gastro-intestinale endoscopie en arts-onderzoeker Nadine Phoa, beiden werkzaam bij de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten van het AMC.

'Stel, we noemen Barrett-weefsel wit en slokdarmkanker zwart,' legt Bergman uit, 'dan zitten daar een aantal grijstinten tussen. Ons onderzoek concentreerde zich op patiënten in de categorie lichtgrijs. Ook in deze groep daalt de kans op slokdarmkanker enorm als we de licht onrustige cellen wegbranden.'

De resultaten van het onderzoek werden vandaag gepresenteerd tijdens de Digestive Disease Week 2013 in Orlando, Florida.

Categorie: