maandag, 8. april 2013 - 11:58 Update: 03-07-2014 1:00

AIVD: Russische spionnen op dit moment heel erg actief

AIVD: Russische spionnen op dit moment heel erg actief
Foto: Archief FBF.nl

De inlichtingendienst AIVD heeft laten weten dat Russische spionnen op dit moment 'heel erg actief' zijn.

Er wordt al langer gewaarschuwd voor de toegenomen belangstelling  van Russische en Chinese kant voor militair-technologische kennis. Dit laat de inlichtingendienst weten in een reactie op het bezoek dat de Russische president Vladimir Poetin maandag aan ons land brengt, zo melden verschillende media maandag.

In het laatste jaarverslag van de AIVD staat dat  'er voor buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten veel waardevolle informatie te halen valt”. En de spionage is na de Koude Oorlog 'onverminderd doorgegaan', zo laat een woordvoerder in de Telegraaf weten. Marcel de Haas, verbonden aan het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael en Ruslandkenner bevestigt de belangstelling van de Russen  voor Nederlandse militaire technologie. De Haas:'De Russische krijgsmacht beschikt over hopeloos verouderd materieel. Vandaar dat overal wordt gespioneerd om de nieuwste wapenkennis in handen te krijgen.' De Russen zijn volgens hem druk bezig met een inhaalslag. Nederland is volgens het jaarverslag vanwege zijn open samenleving en internationale oriëntatie kwetsbaar voor spionage.

Deze week staan twee Nederlandes voor de rechter wegens spionage. De Haas noemt dit 'toeval'. Het zou gaan om een amtenaar  van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een F-16-piloot. De ambtenaar  zou 90.000 euro hebben gekregen voor vermeende spionageactiviteiten en de piloot wordt ervan verdacht dat  hij militaire geheimen aan de Russen zou hebben willen verkopen.

Provincie: