zondag, 7. april 2013 - 19:56 Update: 03-07-2014 1:00

Ajax met een man minder eenvoudig langs Heracles

Archief EHF
Amsterdam

(Elfvoetbal) Ajax staat na dit weekeinde nog steeds bovenaan in de Eredivisie.

Dankzij een 4-0 overwinning zondag op Heracles Almelo bedraagt de voorsprong op PSV en Vitesse nu drie punten. De doelpunten kwamen zondagmiddag op naam van Lasse Schöne, Kolbeinn Sigthorsson, Ryan Babel en Christian Eriksen.

Vanaf de eerste minuut had Ajax de controle over de wedstrijd. Toch kwam het eerste gevaar van Heracles. Kenneth Vermeer kon een schot van Geoffrey Castillion net op tijd naast tikken.  Even later leek Niklas Moisander te scoren, maar hij zag de assistent-scheidsrechter terecht de vlag omhoog steken voor buitenspel. Niet veel later was het alsnog raak voor Ajax. Na een combinatie met Kolbeinn Sigthorsson stond Lasse Schöne oog-in-oog met Remko Pasveer en schoof de bal beheerst raak: 1-0.

Direct na het doelpunt ging het speltempo een flink stuk omlaag en kon Heracles wat meer in balbezit komen. Na ruim een half uur was het Toby Alderweireld die de 1-1 voorkwam. Een prima voorzet van Marko Vejinovic kon niet gepakt worden door Kenneth Vermeer, waarna Castillion de bal leek binnen te tikken. Met een sliding slaagde Alderweireld er toch in de bal te blokken en naast te krijgen. Vlak voor rust was Eriksen nog dicht bij de verdubbeling. Hij schoot vanaf links op doel, maar zag Pasveer de bal met moeite wegstompen.

Aan het begin van de tweede helft stond het duel compleet op zijn kop. Castillion ging alleen op Vermeer af en werd daarbij buiten het strafschopgebied ten val gebracht. Daarop moest de goalie van Ajax met rood van het veld en Fischer plaatsmaken voor Jasper Cillessen, zodat hij onder de lat kon gaan staan. Nog geen minuut na de rode prent kwam Ajax op 2-0. Door geklungel achterin bij Heracles was het Sigthorsson die voor de verdubbeling zorgde.

Ondanks een man meer lukte het Heracles niet om tot uitgespeelde kansen te komen. Het was zelfs de thuisploeg die nog de 3-0 scoorde. Op aangeven van Schöne tikte invaller Ryan Babel de 3-0 binnen bij de eerste paal. Of het nog niet erg genoeg was viel de 4-0 ook nog. Christian Eriksen krulde de bal vanaf de linkerkant fantastisch in de verre kruising. Ajax staat ook de komende week nog bovenaan in de Nederlandse competitie. Voor Heracles Almelo verandert er weinig. De achterstand op nummer acht NEC Nijmegen bedraagt drie punten.