zondag, 17. maart 2013 - 22:58 Update: 03-07-2014 1:01

Ajax wederom aan kop na moeizame zege in Alkmaar

- (ELF-Voetbal) Ajax heeft in Alkmaar een knappe 2-3 zege geboekt op AZ. De ploeg van Gertjan Verbeek blijft zodoende in acuut degradatiegevaar, terwijl de ploeg van trainer Frank de Boer weer aan kop staat. Makkelijk kwam de overwinning van de regerend landskampioen echter niet tot stand.

De bijzonder leuke openingsfase leverde aan beide kanten doelgevaar op. Namens de thuisploeg was vleugelspits Steven Berghuis dichtbij een doelpunt (bal van de lijn gehaald), namens Ajax was oud-AZ'er Kolbeinn Sigthórsson dicht bij een goal, zijn poging ging net naast. Na twintig minuten was het aanvoerder Siem de Jong die de ban voor de bezoekers brak. Toby Alderweireld stuurde De jong weg en de voor Oranje opgeroepen voetballer passeerde doelman Esteban koelbloedig. AZ, wat een bijzonder moeilijke periode doormaakt, leek aangeslagen en de knock-out leek twee minuten na de 0-1 al te vallen. Daley Blind passeerde Esteban met een schot in de korte hoek. Markus Hendriksen en wederom Berghuis waren in het vervolg dichtbij de aansluitingstreffer, maar Ajax was op slag van rust nog het dichtste bij -wederom- een doelpunt. de Jong zag zijn knal eindigen op de buitenkant van de paal. Direct na rust kopte Hendriksen de spanning terug in de wedstrijd. AZ zette daarna vol druk, maar kansen leverde dit niet op en na een kwartier in de tweede helft leek wederom de beslissing te zijn gevallen. Een van richting veranderde vrije trap van De jong trof doel en bracht de marge weer op twee. Jozy Altidore zorgde een kwartier voor tijd voor de 2-3. De Amerikaan werd bediend door Adam Maher en via het lichaam van doelman Kenneth Vermeer scoorde hij. De slotfase was zenuwachtig te noemen, maar behoudens een mooie stift van Christian Eriksen, gebeurde er niet veel meer.