zondag, 12. mei 2013 - 17:11 Update: 03-07-2014 0:58

Alarmnummer 112 onbetrouwbaar

Foto van logo 112
Den Haag

Een nog geheim rapport over het functioneren van het alarmnummer 112 is in handen gekomen van de NOS. Uit het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie en het Agentschap Telecom blijkt dat burgers in nood niet ten aller tijden op 112 kunnen vertrouwen.

In het rapport worden storingen zoals in juni vorig jaar waarbij een nacht lang 112 niet bereikbaar was. Hierdoor zouden twee personen niet op tijd hulp hebben gehad en zijn overleden. In de bewuste nacht gingen 214 oproepen naar 112 verloren. In totaal werden acht storingen onderzocht. Hiervan waren zes met een technischeoorzaak en twee door menselijk handelen.

Een duidelijk probleem is er niet aan te wijzen volgens de inspectie. Zowel het technische vlak, als de organisatie spelen een rol in de storingsgevoelige keten. Een punt van kritiek is er op het onderhoudt van het alarmnummer. Dit zou soms te lichtvaardig opgepakt worden en niet goed voorbereid zijn.

Eén van de grootste problemen rond het alarmnummer is wie nu eigenlijk eigenaar is en wie er verantwoordelijk is. Tevens mist er een volledig en actueel beeld van de hele 112-keten. Doordat er de afgelopen jaren veel aan het systeem is gesleuteld, is het systeem dat gestructureerd was, robuust gemaakt. 

Provincie:
Tag(s):