maandag, 15. april 2013 - 14:04 Update: 03-07-2014 0:59

Alle Sarin-verdachten weer vrij

Foto van forensische opsporing | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maastricht

De meervoudige raadkamer van de rechtbank Limburg, locatie Maastricht, heeft maandag de voorlopige hechtenis van drie verdachten in de Sarin-zaak opgeheven. Dit meldt de rechtbank Maastricht maandag.

'De meervoudige raadkamer vindt dat er onvoldoende ernstige bezwaren zijn om de voorlopige hechtenis te verlengen', aldus de rechtbank.

Het gaat om een 35-jarige-man, een 21-jarige man en 52-jarige vrouw. Eerder werd al een vierde verdachte op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie gaat niet tegen dit besluit in beroep, maar benadrukt dat de vier eerder aangehouden mannen en vrouwen, nog steeds verdachten zijn. Het onderzoek blijft doorgaan.

De politie zocht in het afgelopen Paasweekend in Maastricht vlak naast de wijk Amby naar het gevaarlijke gas sarin. De politie had aanwijzingen dat er mogelijk zenuwgas in de grond verstopt zou zijn. Er werd niets gevonden. Er is volgens burgemeester Hoes geen gevaar geweest voor de omgeving. De politie hield in totaal drie verdachten aan in Heerlen en Maastricht.


Drie dagen zoeken
De politie kreeg zaterdag 30 maart een melding dat iemand het gevaarlijke gas te koop aanbood. Direct werd een onderzoek gestart. Twee verdachten leidde de politie naar de Bodemsweg al waar ze werden aangehouden toen ze begonnen met graven. Direct werd een grootschalig onderzoek gestart. De politie heeft kort daarna nog twee medeverdachten aangehouden in Maastricht en Heerlen. In totaal ging het om twee mannen en twee vrouwen.

Volgens justitie hadden de vier geen terroristische motieven, maar ging het waarschijnlijk alleen om het geld. Drie dagen heeft de politie met het Landelijk Team Forensische Opsporing en de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling de aangewezen omgeving afgezocht. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van een helikopter. Brandweer en ambulances stonden eveneens paraat.

Zeer dodelijk gas
Sarin is één van de gevaarlijkste zenuwgassen. Het behoort tot de klasse der organofosforverbindingen die interfereren met de signaaloverdracht bij de overgang van de zenuw naar de spiercel (de motorische eindplaat) door het enzym acetylcholinesterase, dat verantwoordelijk is voor de afbraak van acetylcholine, irreversibel (onomkeerbaar) te blokkeren, waardoor het slachtoffer verlamd raakt. De dodelijke dosis van het materiaal voor de mens is waarschijnlijk minder dan een milligram.

Provincie: