woensdag, 28. augustus 2013 - 9:03 Update: 03-07-2014 0:53

Ambassadeur moet 10.000 jongeren snel aan een baan helpen

Foto van arbeidsbureau | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk en uitzendorganisatie Randstad hebben woensdag een overeenkomst getekend waardoor binnen vijf weken 10.000 jongeren aan een baan kunnen worden geholpen.

Hiervoor lanceerden zij woensdag onder het motto 'Jeugd op Zoek' een actieprogramma. Dit melden verschillende media woensdag.

Het voormalig CDA-Kamerlid Mirjam Sterk werd in april door minister Asscher van Sociale Zaken benoemd tot ambassadeur jeugdwerkloosheid. Zij moet bij gemeenten en werkgevers aandringen op werkplaatsen voor werklozen jongeren. De jeugdwerkloosheid is in Nederland inmiddels opgelopen naar een recordhoogte van 17%. Dit betekent dat ruim 148.000 jongeren op zoek zijn naar een baan. Maar door de crisis is het aantal startersjobs schaars geworden. Mirjam Sterk in de media: 'Juist nu na de vakantie komen jongeren die net hun diploma hebben gehaald, de arbeidsmarkt op. Dit is het moment om de handen ineen te slaan. Ik ga graag samen met Randstad aan de slag. Er is maar één werkgever nodig voor een goede start. En goed voorbeeld doet goed volgen.'

De ervaring van Randstad is dat jongeren vooral aan hun eerste baan geholpen moeten worden en dat ze daarna zelf hun weg wel vinden. Directeur Arbeidsmarkt bij Randstad Marjolein ten Hoonte zegt in de Telegraaf: 'Geloof me: er is werk. Veel bedrijven hebben echt wel plekken voor schoolverlaters en pas afgestudeerden, maar maken daar nog geen vacatures van. Op die organisaties doen wij nu een beroep. Draag je steentje bij, gun een starter op de arbeidsmarkt betaald werk.' En: 'Jonge mensen onderschatten veelal de waarde van een eerste, soms eenvoudige baan. Ze zijn bang om onder hun niveau te gaan werken, omdat ze vrezen in die functie te blijven hangen. Die angst is ongegrond. Een carrièrepad begint meestal onderaan en slingert zich grillig een weg naar boven. En onderweg doe je overal nuttige ervaring op.'

Door het actieprogramma krijgen Jongeren nu sollicitatietrainingen en andere tips en tools om te ontdekken wat voor werk bij hen past. Ook rijden jongeren met een bus langs werkgevers.