woensdag, 15. mei 2013 - 15:20 Update: 03-07-2014 0:58

Arrestatie voorkomt overval op ‘underground banker’ in Parijs

Foto van arrestatieteam bij auto op straat | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De rechtbank Rotterdam heeft dinsdag de voorlopige hechtenis verlengd van twee mannen die vermoedelijk een ‘underground banker' in Parijs wilden overvallen.

'De twee zijn eind vorige maand in Oegstgeest door de politie aangehouden', meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Een van de verdachten is een 36-jarige man uit Amsterdam. De ander is een 44-jarige Israëliër zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. In het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie kwam naar voren dat de verdachten versluierde telefoongesprekken voerden.

Daarin bespraken zij vermoedelijk het plan om hun beoogd slachtoffer bij zijn appartement in Parijs op te wachten, een elektrische schok toe te dienen en hem op te sluiten in de kofferbak van de auto. Met de sleutels van het slachtoffer zouden de verdachten diens appartement willen binnengaan om een miljoen euro buit te maken.

De politie hield beide mannen op zondagmiddag 28 april aan voordat zij hun plannen konden uitvoeren. De rechtbank verlengde dinsdag hun voorlopige hechtenis met 30 dagen