donderdag, 21. november 2013 - 9:34 Update: 03-07-2014 0:48

Arrestatieteams houden witwasbende aan

Foto van arrestatieteam bij auto in donker | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amstelveen

De politie heeft op 6 november jl. in totaal negen verdachten aangehouden bij een onderzoek naar witwassen en drugshandel. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

Geld, drugs en vuurwapens
De politie doorzocht acht woningen in Amsterdam en Amstelveen en trof daar onder andere grote hoeveelheden geld, enkele tientallen kilo's drugs en vuurwapens aan.

Observatie
De politie kreeg informatie dat een aantal personen zich mogelijk bezighield met het witwassen van crimineel vermogen waarna de politie onderzoek startte. Meerdere personen werden geobserveerd om een beter beeld te krijgen van de organisatie. 

Tijdens het onderzoek bleek dat gebruik werd gemaakt van meerdere woningen in Amsterdam en Amstelveen. Deze panden werden door de organisatie bewaakt en tassen met onbekende inhoud werden overgegeven.

Invallen
Verschillende arrestatieteams vielen woensdag 6 november zeven woningen in Amsterdam binnen en één in Amstelveen. In deze woningen troffen de agenten meerdere vuurwapens en nepvuurwapens aan, tientallen mobiele telefoons, professionele geldtelmachines, ruim vier en een halve ton cashgeld en enkele tientallen kilo's cocaïne. Negen verdachten werden aangehouden.

Gevangenhouding
Een man en twee vrouwen zijn na enkele dagen heengezonden. Zij blijven wel verdachte. De Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank beval op maandag 18 november de gevangenhouding van de overige zes verdachten. 

Deze zes - een Tjech, drie Colombianen en twee Nederlanders van tussen de 26 en de 43 jaar oud - worden verdacht van witwassen en het bezit van en de handel in cocaïne. Van vijf van hen is de voorlopige hechtenis met 90 dagen verlengd, de zesde man moet voorlopig nog 30 dagen vastzitten.

Beperkingen
Omdat de zes verdachten tot maandag 18 november in beperkingen zaten, konden politie en OM niet eerder over deze zaak berichten. Op 27 oktober 2013 werden in Amsterdam, Harlingen, Amstelveen en Bentelo ook meerdere verdachten aangehouden voor witwassen en drugshandel. Politie en Openbaar Ministerie gaan niet uit van een verband tussen deze twee zaken.