woensdag, 27. november 2013 - 10:02 Update: 03-07-2014 0:48

Asscher pakt schijnconstructies harder aan

foto van poolse werknemer | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat schijnconstructies aanpakken waardoor buitenlandse werknemers een basisloon ontvangen dat lager is dan het wettelijk minimumloon. Dat schrijft hij in een brief aan de Kamer.

Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Zo kunnen opdrachtgevers en aannemers worden aangepakt die weten, of moeten weten, dat de werknemer niet voldoende betaald krijgt. 

Nu geldt deze zogenoemde ketenaansprakelijkheid al in de uitzendbranche voor het betalen van het minimumloon. Ook heeft de Inspectie SZW sinds deze maand 15 extra inspecteurs aangesteld voor het aanpakken van werkgevers die via schijnconstructies minder loon, belasting of lagere premies betalen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt in de loop van volgend jaar met een Wet Aanpak Schijnconstructies, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn nu nog veel constructies die weliswaar niet gewenst, maar ook niet illegaal zijn.