vrijdag, 8. februari 2013 - 15:06 Update: 08-07-2014 0:44

Asteroïde scheert 15 februari rakelings langs aarde

Noordwijk

Een vrij onbekende asteroïde zal op 15 februari rakelings langs de aarde vliegen. Het stuk ruimterots heeft een doorsnede van 50 meter en werd vorig jaar ontdekt door Spaanse amateurastronomen die door ESA gesteund worden.

De details rondom asteroïde 2012 DA14 zijn nog tamelijk vaag. Zo zijn er bijvoorbeeld nog geen rechtstreekse metingen van de omvang van het stuk steen beschikbaar. Wetenschappers kunnen dus niet anders dan de omvang schatten. Dat doen ze aan de hand van de helderheid van de asteroïde. De schattingen lopen uiteen van een doorsnede van 50 tot 80 meter. Ook het gewicht kan alleen nog maar geschat worden. Wetenschappers schatten de massa van 2012 DA14 op zo'n 130.000 ton. Waaruit het stuk steen bestaat is ook nog onbekend.

NIET INSLAAN
Wat al wel bekend is, is dat de asteroïde bij zijn reis langs de aarde niet op onze planeet zal inslaan. “We kunnen zijn baan berekenen met behulp van de Europese NEODyS asteroïde database”, aldus Detlef Koschny. Hij is bij het Space Situational Awareness Office -een onderdeel van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA- verantwoordelijk voor het in de gaten van objecten die dicht in de buurt van de aarde komen. “Onze computerberekeningen laat zien dat deze asteroïde deze eeuw zeker niet op aarde zal inslaan.”

Nog nooit eerder zo dichtbij
Nog niet eerder kwam asteroïde 2012 DA14 zo dicht bij onze planeet als hij op 15 februari aanstaande zal doen. Op die dag vliegt het brok ruimtesteen met een snelheid van 7,8 kilometer per seconde op nog net geen 28.000 kilometer aan ons voorbij.

“Dat is ruim binnen de geostationaire baan, waar veel van onze communicatiesatellieten hangen”, weet Koschny. “Maar net als de planeet lopen ook de satellieten geen gevaar. De asteroïde komt 'van onderen' en zal de geostationaire baan niet doorkruisen.”

Het stuk ruimtesteen zal 's avonds om 20.40 uur Nederlandse tijd het dichtst bij onze planeet in de buurt zijn. Hoewel hij in het niet valt vergeleken met de grootsheid van ons sterrenstelsel, zou 2012 DA14 zichtbaar moeten zijn voor alle Europeanen die een goede verrekijker omhoog richten. Wil je weten waar je precies moet kijken? Klik dan op de link onderaan dit artikel.

Amateur-ontdekking
2012 DA14 werd voor het eerst op 22 februari 2012 ontdekt door La Sagra Sky Survey, een door ESA gesteund Space Situational Awareness-programma. Het observatorium in zuidoost Spanje -naast Granada- ligt op een hoogte van 1700 meter: op een van de donkerste, minst door licht vervuilde locaties van het Europese vasteland.

De kleine omvang en voorheen onbekende baan van 2012 DA14 zorgen ervoor dat de asteroïde vorig jaar pas gespot werd nadat hij de aarde gepasseerd was. “Als dit object van ijzer was gemaakt en het onze planeet zou raken, dan zou er een krater kunnen ontstaan van 1,5 kilometer doorsnede. Precies zoals de krater bij Flagstaff in de Amerikaanse staat Arizona”, aldus Koschny. “Maar we hoeven ons nergens zorgen over te maken. De asteroïde slaat niet in.”
Categorie:
Tag(s):