donderdag, 28. februari 2013 - 17:32 Update: 08-07-2014 0:43

Astronauten testen ‘cruise control’ met medewerking van TNO

De bemanning van het internationale ruimtestation ISS test deze en volgende week een nieuw systeem om complexe procedures uit te voeren. Met een computergestuurde audiofeed krijgen zij instructies stap voor stap te horen. Het grote voordeel van het systeem is dat de ruimtevaarder beide handen vrij houdt voor het uitvoeren van de procedure.

De Amerikaanse astronaut Kevin Ford voerde gisteren de eerste Cruise-tests uit, gevolgd door de Canadese astronaut Chris Hadfield. De handeling die getest wordt is het schoonmaken van het ventilatiesysteem in het Europese ruimtelaboratorium Columbus.

Het Nederlandse onderzoekscentrum TNO is nauw betrokken bij het Cruise-project. Nanja Smets, Research Scientist legt uit: “ESA heeft ons ingeschakeld voor het opstellen van de gebruikerseisen, en het ontwerpen en uitvoeren van de zogenaamde usability evaluatie. Beide astronauten vullen na het experiment een vragenlijst in over hun gemoedstoestand, hun kennis van de procedure en de bruikbaarheid van het nieuwe systeem. Ook evalueren wij de computerlogs die gemaakt worden tijdens de experimenten. Deze resultaten zullen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van elektronische partners voor astronauten”
Categorie:
Tag(s):