woensdag, 27. februari 2013 - 22:36 Update: 03-07-2014 1:02

AZ uiterst effectief en schakelt Ajax uit in halve finale

- [ELF-Voetbal] AZ is er in geslaagd om de finale van de KNVB Beker te bereiken. Op bezoek bij Ajax waren de Alkmaarders met 0-3 te sterk voor de thuisploeg. Goals van Jozy Altidore (2x) en Gudmundsson waren genoeg om verzekerd te zijn van de laatste ronde in het bekertoernooi.

Van tevoren werd duidelijk dat de Amsterdammers het bekerduel ook gebruikten om enkele spelers rust te geven. Zo zaten Fischer, Sigthorsson, De Jong en Eriksen op de bank van de Ajacieden. Desondanks had Ajax voor het grootste gedeelte van de wedstrijd wel de overhand. In de eerste helft was de controle in de handen van de thuisploeg. De supporters zagen onder andere een schot achter AZ-goalie Esteban op de paal verdwijnen. Veel uitgespeelde kansen waren er niet te noteren. De bezoekers gokten het vooral op een tegenaanval en fouten bij Ajax. In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Om wat te forceren bracht trainer Frank de Boer onder andere Eriksen en Fischer in het veld. Een kwartier voor het eind kwam toch AZ op voorsprong. Maher zorgde met een perfecte voorzet ervoor dat Altidore de bal kon binnenkoppen. Twee minuten voor tijd was er de genadeklap voor Ajax. Altidore, dat daarvoor hands leek te maken, stuurde met een fraaie steekpass Gudmundsson op het doel van de thuisploeg af en liet die kans niet onbenut: 2-0. In de blessuretijd zorgde Altidore ervoor dat de domper nog groter werd. Van grote afstand schoot hij de bal perfect over Cillissen heen. De goalie stond te ver voor het doel en was kansloos op de bal: Door de overwinning staat AZ in de finale van de KNVB Beker. Daar treft het PSV, dat eerder op de avond met 0-3 van PEC Zwolle won.