dinsdag, 18. juni 2013 - 8:09 Update: 03-07-2014 0:56

Belasting op spaargeld omlaag, ondernemers meer afdragen

Foto van belastingenvelop en munten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Volgens de commissie Van Dijkhuizen moet de belasting op vermogen omlaag en moeten ondernemers meer gaan afdragen aan de fiscus.

Dit is de kern van het advies dat de commissie maandagavond aan staatssecretaris Weekers van Financiën heeft overhandigd, zo schrijft het Financieel Dagblad dinsdag. 

Het rapport van de commissie wordt dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De commissie kreeg vorig jaar van het vorige kabinet de opdracht om te kijken naar een ingrijpende vereenvoudiging van het belastingstelsel, dat solide en fraudebestendig is. Van Dijkhuizen adviseert het kabinet nu om te kiezen voor een belastingstelsel waarin een veel groter deel van het inkomen in de 1e schijf valt, er minder aftrekposten zijn en eenvoudiger toeslagen.

Er moeten twee belastingschijven komen in plaats van vier, waarbij de grens komt te liggen op 62.500 euro en de belasting in beide schijven lager is. Volgens de commissie moeten deze hervormingen op den duur 140.000 nieuwe banen opleveren, zo zegt het Centraal Plan Bureau. De inkomenseffecten van de hervorming zouden beperkt zijn.

Het eigenwoningbezit en de hypotheekrenteschuld moeten volgens de commissie geleidelijk van inkomensbox 1 naar box 3 verhuizen. Daardoor daalt de renteaftrek voor iedereen naar 30%. Die wijziging zou pas moeten ingaan als de huizenprijzen weer een paar jaar aan het stijgen zijn.

Voor een kwart miljoen ondernemers met een eigen zaak wordt het belastingstelsel aanzienlijk duurder. Ze moeten zichzelf een gebruikelijk loon geven voor de inkomstenbelasting. De korting van 30% op dat inkomen wordt in het voorstel van Van Dijkhuizen verlaagd tot 10%. Die maatregel levert de schatkist ongeveer 1 miljard euro op.

Ook moeten de zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget samengevoegd worden. Zorgtoeslag moet niet meer aan een persoon, maar aan de zorgverzekeraars worden uitgekeerd, vindt de commissie.

 

Categorie:
Tag(s):