maandag, 8. juli 2013 - 9:28 Update: 03-07-2014 0:55

Bemoeizorg leidt tot minder criminaliteit psychiatrisch patiënten

Foto van  man die instelling verlaat | FBF
Foto: fbf
Utrecht

Uit cijfers van de politie blijkt dat de criminaliteit onder de zwaarste psychiatrisch patiënten in de regio Utrecht sterk is gedaald na inzet van de zogenaamde 'bemoeizorg'. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Het aantal contacten in de regio -variërend van diefstal tot doodslag- daalde van 377 in 2008 naar 28 in het afgelopen jaar.

Deze ernstig psychiatrisch patiënten belasten justitie en politie al ettelijke jaren en worden gezien als de gevaarlijkste en meest complexe patiënten uit de regio. Met deze 'bemoeizorg', ook wel forensisch ACT genoemd (Assertive Community Treatment), begon Altrecht ggz in 2008. Het houdt in dat patiënten wel thuis wonen, maar daar, ook als ze dat niet willen, thuis (bijna) dagelijks worden opgezocht door een klein team dat een netwerk bouwt rondom de patiënt.

GGZ behandelde voorheen ook patiënten, maar ze kregen vaak moeilijk vat op hen. De patiënten leefden van 'crisis tot crisis', zo schrijft de krant. En bij opname 'ontwrichtten ze de boel, weigerden ze zorg en waren ze gewelddadig'. Het gaat dan om patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen, zoals schizofrenie, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving.

Zulke intensieve bemoeizorg kost geld, maar is uiteindelijk kostenbesparend. Teamleider Altrecht ggz Harry Gras in de krant: 'Er zijn minder rechtszaken, minder veroordelingen, minder langdurige opnamen in de psychiatrische kliniek.'

Provincie: