vrijdag, 1. november 2013 - 20:08 Update: 03-07-2014 0:49

Beslag op miljoenen aan vermogen na inval woonwagenkamp

Foto van woonwagenkamp | Archief EHF
Den Bosch

Op verdenking van witwassen van crimineel vermogen heeft het Integraal Afpakteam Brabant vrijdag op het woonwagencentrum aan de Deutersestraat in ’s-Hertogenbosch direct beslag gelegd op miljoenen aan vermogen. Dit meldt de politie vrijdagavond.

Omdat er ernstige signalen waren van illegaal wapenbezit heeft de rechter-commissaris ingestemd met de inzet van verschillende arrestatieteams bij de aanhouding van alle aanwezige personen op het woonwagencentrum. Van de 23 aangetroffen volwassenen zijn er donderdag 16 in verzekering gesteld op verdenking van witwassen. De zes aanwezige kinderen (van 0 tot 13 jaar) zijn door de gemeente ondergebracht bij familie of herenigd met hun ouders.

Van de 16 verdachten zijn 8 personen getoetst bij de rechter-commissaris voor langer verblijf. Over de overige 8 moet nog een beslissing worden genomen.

12 vuurwapens
De signalen van illegaal wapenbezit werden donderdag al snel bevestigd. In verschillende woningen werden wapens aangetroffen die binnen handbereik lagen of verstopt in verborgen ruimtes. Daarnaast zijn er rond de woningen op verschillende plaatsen ook wapens gevonden. In totaal zijn er 12 illegale vuurwapens in beslag genomen. Daarnaast zijn ook steekwapens aangetroffen en illegaal vuurwerk.

Contant geld, porselein, auto’s, sieraden
In het kader van witwassen was het strafrechtelijk onderzoek voornamelijk gericht op het vinden van geld en vermogensbestandsdelen. Het Integraal Afpakteam Brabant heeft alle woningen doorzocht en werd hierbij ondersteund door personeel van Defensie, de FIOD, Belastingdienst en Sociale Recherche.

In totaal is er meer dan 350.000 euro aan contant geld aangetroffen. Daarnaast is er direct beslag gelegd op zeer veel dure sieraden, horloges en diamanten. Voor het afvoeren van exclusief 16de/17de-eeuws porselein en diverse kunstwerken is speciaal vervoer geregeld, omdat de getransporteerde waarde voorzichtig getaxeerd is op circa 5 miljoen euro.

Vrijdagmiddag is er gestart met het afvoeren van 23 voertuigen en 4 grote caravans die op het terrein stonden. Ook is elektronica en dure koi-karpers en pony’s zorgvuldig afgevoerd van de locatie. Bovendien is beslag gelegd op grote hoeveelheden merkkleding waarvan het merendeel nog een prijskaartje bevatte.

Tot slot is beslag gelegd op bankpassen, eigendomsbewijzen, buitenlandse bankrekeningen en gegevensdragers.

Andere locaties
Op basis van de informatie die onder andere verkregen werd tijdens het zoeken zijn nog vier locaties buiten het woonwagencentrum bezocht. Dit betrof een loods aan de Siloweg en een atelier aan de Nachtegaallaantje in Den Bosch. Daarnaast is beslag gelegd op de inventaris van een zonnestudio in Oss en is een fiscale controle uitgevoerd in Vught.

Fiscale aflossing schuld en sloop illegale bebouwing
De Belastingdienst reikte aanslagen uit en legde aansluitend beslag ten bedrage van 1.000.000 euro. Daarnaast wikkelde de Belastingdienst direct een openstaande belastingschuld van 80.000 euro af.

De gemeente trof illegale bebouwing aan en illegale ingebruikname van gemeentegrond. Twee illegale bouwsels zijn direct gesloopt en verwijderd en er is gestart met snoeiwerkzaamheden. Daarnaast informeerde de gemeente de omwonenden over het optreden en informeert zij de bewoners bij terugkomst. Tot slot houden zij toezicht op de locatie.

Een georganiseerde overheid
Deze actie past in de bredere aanpak van de Taskforce B5 om de georganiseerde criminaliteit als georganiseerde overheid te bestrijden. Versteviging van de gezamenlijke informatiepositie heeft geleid tot de keuze van deze locatie.

In totaal zijn ongeveer 300 ambtenaren van de politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, FIOD, Defensie en gemeente ingezet. Een deel hiervan werd ingezet om het woonwagencentrum af te schermen en de openbare orde en veiligheid in de directe omgeving te garanderen.