dinsdag, 26. november 2013 - 8:32 Update: 03-07-2014 0:48

Bijna 1 op de 3 agenten privé te maken met werkgerelateerd geweld

Foto van politiewapen | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Bijna 30 procent van alle politieagenten krijgt buiten diensttijd te maken met geweld dat direct te maken heeft met het werk. Dat blijkt uit enquête die politievakbond ACP.

ACP-voorzitter Van de Kamp noemt de uitkomst van de enquête die is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction "schokkend". Korpschef Bouman van de Nationale Politie zegt in een reactie tegenover de NOS zich "rot geschrokken" te zijn. Hij kondigt aan bij het OM te zullen pleiten voor hogere strafeisen bij geweld tegen partners en gezinsleden van politiepersoneel.

Bij het zogeheten arbeidsgerelateerde geweld krijgen agenten vaker te maken met scheldpartijen, bespuugd worden of zelfs te worden geschopt of geslagen. De agenten droegen in de enquête ook zelf oplossingen aan om geweld de kop in te drukken. Zo moet er volgens hen meer aandacht komen voor de risico’s en de gevolgen van geweld in de dagelijkse praktijk. Zouden daders zwaarder moeten worden gestraft. Zouden rechters moeten beter inzicht krijgen in politiewerk. Meer betere trainingen moeten komen voor zowel de agenten en leidinggevenden en meer aandacht tijdens trainingen voor impact/gevolgen op het privéleven.

Provincie:
Tag(s):