zondag, 3. november 2013 - 10:25 Update: 03-07-2014 0:49

Bijna 1 miljoen mensen bekeken herdenking prins Friso

Foto van Prins Friso | RVD
Foto: RVD
Delft

Zo'n 903.000 mensen hebben zaterdagmiddag gekeken naar een samenvatting uit de besloten herdenkingsdienst, die eerder die dag voor prins Friso n Delft werd gehouden.

De NOS zond de samenvatting van de dienst, die in de Oude Kerk in Delft werd gehouden, uit. Dit melden verschillende media zondag.

Bij de dienst waren ongeveer 800 mensen aanwezig. Het gezelschap bestond uit de koninklijke familie en honderden vrienden, bekenden en collega's van prins Friso. Er waren ook veel bijzondere gasten bij zoals U2-zanger Bono, Kofi Annan, Desmond Tutu, dichter Huub Oosterhuis en Viktor & Rolf. Verder was premier Rutte er, evenals Duitse neven en nichten van Friso, alsook vertegenwoordigers uit de politiek en het bedrijfsleven. Florian Moosbrugger, de vriend die bij Friso's ski-ongeval in Lech aanwezig was, was eveneens in Delft.

De koninklijke familie was vrijwel compleet. Alleen de zieke prins Bernhard en echtgenote prinses Annette ontbraken, alsmede de net bevallen prinses Annemarie en de in Amerika wonende Nicolás Guillermo waren niet aanwezig. Tijdens de herdenkingsdienst aprak onder andere koning Willem-Alexander. Het was te zien dat hem het overlijden van zijn broer nog steeds zwaar valt, maar hij liet weten dat de wond wel begint te genezen. Willem-Alexander in zijn toespraak: 'De eerste herfststorm is uitgeraasd, de bossen rond Lage Vuursche waar wij Friso in augustus naar zijn laatste rustplaats brachten, liggen er weer vredig bij. Zo ook is bij mij de eerste storm van woede en onmacht langzaam aan het overtrekken. De scherpste randjes van de rouw zijn aan het afstompen. De wond begint de eerste tekenen van genezing te tonen, al kan ik in de verste verte niet overzien hoe het litteken met mij zal vergroeien.' En verder: 'Stilte na de storm, tijd om te herdenken wie Friso was en ook te vieren wie Friso is; Friso als broer, Friso als familieman. Dat die prachtige tijd samen met zo'n dreun voor ons allen zou eindigen, was onvoorstelbaar. En is dit soms nog steeds.' Tijdens de besloten dienst sprak ook prinses Mabel, maar hiervan zijn geen beelden vrijgegeven.

Op 12 augustus overleed prins Friso als gevolg van zijn ski-ongeluk in februari 2012.