vrijdag, 21. juni 2013 - 17:46 Update: 03-07-2014 0:56

Boilerroom opgerold door FIOD in Eindhoven

Foto van telefonische verkoop | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Eindhoven

De FIOD heeft donderdag in Eindhoven een zogenoemde 'boilerroom' opgerold.

'Daarbij zijn vier mannen en een vrouw aangehouden', meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De verdachten komen uit Eindhoven, Amsterdam, Helmond en het Belgische Brasschaat. Het Functioneel Parket is hiernaar een onderzoek gestart.

Boilerroom
Een boiler room-organisatie is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties, die met behulp van gehaaide verkopers bellen naar potentiële beleggers om ze te interesseren te investeren in waardeloze en/of nepaandelen. 

Boiler rooms brengen hun ‘slachtoffers’ het hoofd op hol met overtuigende verkooppraatjes dat er grote winsten zijn te behalen. Er wordt een relatie opgebouwd met de gedupeerden door regelmatig te bellen en in het begin goede resultaten (op papier) te laten zien. Ze wekken ook de indruk dat het om een echt eerlijk bedrijf gaat en om belangrijke handel. Je moet snel  beslissen, want anders zijn de aandelen al verkocht.

De vijf aangehouden personen worden ervan verdacht dat ze vanuit een kantoorpand in Eindhoven telefonisch mensen hebben overgehaald om hun geld te beleggen in emissierechten. Het aangeboden beleggingsproduct is in de praktijk vermoedelijk vrijwel waardeloos.

De vijf verdachten werden aangehouden terwijl ze aan het werk waren in de boilerroom. De FIOD heeft de boilerroom ontmanteld.

Verbod
H
et is in Nederland verboden consumenten zomaar te bellen met het aanbod om een beleggingsproduct te kopen. Op de website van de Autoriteit Financiele Markten staan waarschuwingslijsten met namen van bekende boilerrooms. Ook vind je hier welke aanbieders een vergunning hebben om beleggingsproducten te verkopen. 

Provincie: