donderdag, 11. april 2013 - 10:45 Update: 03-07-2014 1:00

Brandweer rukt twee keer uit binnen 24-uur voor broei in wasmand

Brandweer rukt twee keer uit binnen 24-uur voor broei in wasmand
Amsterdam

De brandweer van Amsterdam is woensdagavond rond 22.15 voor de tweede keer binnen 24 uur uitgerukt voor een brandje in een wasserette in de Kinkerstraat.

Beide keren ging het om brand in een wasmand met doeken die werd veroorzaakt door broei. Bovenburen waarschuwden de brandweer toen zij een brandlucht roken. Er raakte niemand gewond.

Gisteravond rond 22.00 rukte de brandweer uit naar dezelfde wasserette voor een brandje met dezelfde oorzaak. Het onderzoeksteam van de brandweer dat branden onderzoekt (TBO) stelde vast dat de brand beide keren werd veroorzaakt door een hoop doeken in een wasmand met daarop minerale olie. Die olie is gaan broeien en de doeken vatten vlam.

Lappen of doeken met minerale olie kunnen brandgevaarlijk zijn als ze op een hoop worden gelegd. Er kan dan een chemische reactie optreden met warmte ontwikkeling en uiteindelijk brand tot gevolg. De brandweer adviseert doeken met minerale olie nooit op een hoop te gooien maar buiten te zetten in een emmer water. Laat de doeken niet opdrogen en voer ze na een aantal dagen af als chemisch afval. 

 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):