zaterdag, 1. juni 2013 - 21:55 Update: 03-07-2014 0:57

CDA-congres: minder overheid, meer samenleving en geen belastingverhoging

Foto van Tweede Kamer | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

Tijdens het CDA-voorjaarscongres in Den Bosch pleitte CDA-leider Sybrand van Haersma Buma voor minder overheidsbemoeienis. Buma: Het gaat om de samenleving, niet om de overheid,'

Hij presenteerde in totaal zeven principes die moeten leiden naar een beter Nederland. Hiermee gaf Buma zijn politieke visitekaartje af. Tevens was het zijn antwoord op de kritiek dat zijn partij alleen nog dwars ligt en oppositie voert. Ook Buma vindt dat het CDA weer een eigen verhaal moet vertellen. Behalve meer samenleving wilde Buma ook de familie als fundament, het fatsoen weer terug en koos hij voor het midden- en kleinbedrijf en steun voor Europa.

Buma haalde flink uit naar het kabinet-Rutte II. Premier Rutte hoeft niet op zijn steun te rekenen als het om belastingverhogingen gaat. Buma: 'Dat nekt de economie.' Buma zei dat er moet worden bezuinigd op de overheidsuitgaven. Volgens Buma heeft het kabinet geen verhaal en is het blijven steken in 'doorgeschoten individualistisch marktdenken van rechts en de allesbeheersende overheid van links'. Volgens Buma hebben nog weinig mensen vertrouwen in de politiek en dat werkt door in de economie.

De CDA-leider zei ook dat de Nederlandse democratie onder grote druk staat, "omdat de politiek veel te weinig oog heeft voor de zorgen van gewone mensen". Onderling gedoe en de waan van de dag staan volgens hem te vaak centraal, terwijl een doordacht perspectief op de lange termijn lijkt te ontbreken. Ook het CDA moet volgens hem werken aan een langetermijnvisie.

Provincie:
Tag(s):