maandag, 28. oktober 2013 - 7:38 Update: 03-07-2014 0:50

Code rood voor zware storm. Mogelijk windkracht 11

foto van stormschade | bon
Foto: fbf archief
foto van omgewaaide boom | fbf
Foto: fbf
foto van omgewaaide boom | fbf
Foto: fbf
De Bilt

Het KNMI waarschuwt vanochtend met code rood.

Vanaf 08:00 uur tot en met de eerste helft van de middag komen er in het westen, midden en noorden van het land zeer zware windstoten voor van 100-120 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied tot ruim 130 km/uur. Elders in het land zijn zware windstoten mogelijk van 75-100 km/uur. Mogelijk kan er windkracht 11 worden gehaald. In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af, het eerst in het zuiden.

Treinen

Vanwegen de harde windstoten heeft de NS een aangepaste dienstregeling. Op veel trajecten zullen om het half uur een trein vertrekken in plaats van ieder kwartier. Hiermee hoopt de NS grote vertragingen te voorkomen. Maar door rotzooi op het spoor tussen Den Haag en Utrecht rijden er momenteel geen intercyti's. Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is stilgelegd vanwege stormschade. Ook op andere trajecten is het treinverkeer stil komen te liggen vanwege omgewaaide bomen of takken die op de rails liggen.

Schiphol

Ook Schiphol en KLM hebben maatregelen genomen. Zo zijn er minder banen in gebruik en heeft de KLM vluchten geschrapt of uitgesteld.

Verkeer

Op de wegen is het vanochtend drukker dan op een normale maandagochtend. Hoewel er nu 183 km file staat, valt dat volgens de VID voorlopig niet tegen. Het aantal incidenten is beperkt. Het lijkt er op dat veel mensen al wat eerder op pad zijn gegaan. Bovendien is het droog.

Drukte bij hulpdiensten

Bij de hulpdiensten, waaronder de brandweer, regent het momenteel meldingen. Daarbij gaat het vooral om meldingen van loshangende takken en omgewaaide bomen en wateroverlast. Sinds vanochtend 6.00 uur zijn er bij de brandweer al meer dan 2000 meldingen binnengekomen. Nu de storm op zijn hoogtepunt komt, is het aantal meldingen niet meer bij te houden. 

Schade

Door de storm is maandagochtend in Amsterdam een boom op een auto gewaaid. Hierin zat nog een persoon die door de brandweer uit zijn voertuig gehaald. Het is onbekend of het slachtoffer letsel heeft opgelopen. De auto werd door het gewicht van de boom totaal vernield. 

Provincie:
Tag(s):