zondag, 22. december 2013 - 15:21 Update: 03-07-2014 0:46

Competitiedebutant Riedewald bezorgt Ajax driepunter

Foto van Ajax Arerna | Archief EHF

(ELF-Voetbal) Het lijkt erop dat Ajax er een gewoonte van maakt om in de slotfase een achterstand om te buigen in een overwinning. Vorige week werd Cambuur in de slotminuut verslagen (1-2) en vanmiddag werd Roda JC met dezelfde cijfers naar de slachtbank geleid.

De geschiedenis herhaalt zich, want ook vorig jaar wist Ajax in Kerkrade een 1-0 achterstand om te toveren in een 1-2 zege. Henk Dijkhuizen bracht het Parkstad Limburg Stadion na ruim een half uur voetballen in extase door de 1-0 tegen de touwen te koppen. In de twintigste minuut leken de Amsterdammers recht te hebben op een penalty, nadat Lasse Schöne naar de grond werd gewerkt door Roda JC-goalie Filip Kurto. Maar scheidsrechter Bas Nijhuis wilde er niets van weten. Met een 1-0 tussenstand zochten beide ploegen de kleedkamer op. Ajax ging direct na rust fel op jacht naar de gelijkmaker, waardoor er voor Roda meer ruimte kwam. Maar de geelhemden wisten deze ruimte niet te benutten. Frank de Boer, de trainer van Ajax, besloot Jairo Riedewald in de ploeg te brengen voor Christian Poulsen. Afgelopen donderdag mocht Riedewald tegen IJsselmeervogels zijn debuut maken in de hoofdmacht en ook vandaag had De Boer een plekje gereserveerd voor de jongeling. Riedewald wordt gezien als een van de grootste talenten van Ajax en na vandaag mag hij zich in het illustere rijtje van Johan Cruijff, Bryan Roy en Marco van Basten voegen. In de 88e minuut werd het harde werken van Ajax beloond. Via Danny Hoesen kwam de bal terecht bij Riedewald, die de bal alleen maar binnen hoefde te tikken. In de blessuretijd maakte Riedewald zijn tweede treffer van de middag en daarmee kroonde hij zich tot matchwinner. Dankzij de zege op Roda JC mag Ajax zich winterkampioen noemen.