woensdag, 24. juli 2013 - 8:21 Update: 03-07-2014 0:54

Cordaid wil in Nederland gestegen armoede gaan bestrijden

Foto van brood | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid (Catholic Organisation for Relief and Development Aid) trekt nu ook actief ten strijde tegen de armoede in Nederland, zo meldt de Volkskrant woensdag.

De organisatie wil nu ook hier werkloze armen aan werk helpen en uit hun isolement halen. In de afgelopen 20 jaar is de armoede in ons land van 4 naar 10 procent van de  bevolking gestegen, zo vertelt Kristel Ashra, business development manager in de krant.

Ashra zegt verder: 'In een welvarend land als Nederland zou het niet zo mogen zijn dat steeds meer mensen in armoede leven. (...) Als organisatie die internationaal de armoede helpt bestrijden kunnen we onze ogen niet sluiten voor wat er in onze achtertuin gebeurt.' Wel bendadruk zij dat de activiteiten van Cordaid in Nederland niet ten koste gaan van die in arme landen.

De organisatie ondersteunt wereldwijd initiatieven die economische activiteit  stimuleren en zo inkomsten en perspectief bieden voor armen. Met hetzelfde doel werkt Cordaid in Nederland samen met boeren, sociale ondernemers, buurtorganisaties en maatschappelijke instellingen. In Nederland zullen de eerste projecten in Den Haag, Breda en in de regio Arnhem/Nijmegen starten.

Zo gaat Cordaid in Breda kleine 'scharrelondernemers' helpen; mensen die met behoud van hun uitkering een klein bedrijf opzetten. Arnhem of Nijmegen krijgt een versmarkt, opgezet door boeren en bewoners. Zij werken samen in een coöperatie die met steun en expertise van Cordaid wordt opgezet. De boeren leveren de producten, armen kunnen er werkervaring opdoen en daarna mogelijk doorstromen naar een reguliere baas.

Provincie: