zaterdag, 20. april 2013 - 9:19 Update: 03-07-2014 0:59

CPB-baas Teulings: geen extra bezuinigingen

Foto van Euro-tegel | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

In een interview met het AD zegt Coen Teulings, scheidend baas van het Centraal Planbureau (CPB) dat Rutte er te gemakkelijk van uitgaat dat de economie de komende maanden weer zal aantrekken.

Volgens hem is het zeer waarschijnlijk dat de economie ook in 2014 boven de 3 procent zal uitkomen. Teulings: 'De economie moet plotseling wel erg veranderen, wil je daar onder uit komen.' Teulings denkt niet dat de economie ineens gaat groeien als mensen een nieuwe auto of een nieuw huis kopen. Hij verwacht niet dat we ons zomaar de crisis uit consumeren zoals de premier suggereert.  Teulings: 'Ik denk het niet: De crisis is voorlopig nog niet voorbij. '

In een gesprek met de Volkskrant zegt Teulings zaterdag dat hij vindt dat het kabinet de komende drie jaar het oorspronkelijke bezuinigingsprogramma moet voortzetten zonder op de Brusselse eis van 3 procent te letten. Daar horen geen extra bezuinigingen bij, zoals het pakket van 4,3 miljard dat het kabinet tot augustus van dit jaar terzijde heeft geschoven. Coen Teulings zegt hierover in de Volkskrant: 'Nederland staat er in essentie redelijk goed voor. De programma's die zonder die 4,3 miljard op ons afkomen, dat is geen kattenpis. Dat zullen we allemaal nog wel merken. Het regeerakkoord is al een heel ambitieus ombuigingsprogramma en het is verstandig dat ongewijzigd uit te voeren. Dan is er een jaar of drie rust en helderheid voor politiek en burgers. En daarna zien we wel weer verder.' Volgens Teulings kan halsstarrig vasthouden aan de 3-procentsnorm van Brussel meer kwaad dan goed doen.

Categorie:
Tag(s):