woensdag, 5. juni 2013 - 9:39 Update: 03-07-2014 0:57

CPB: staatsschuld moet omlaag

Foto van stapels geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Sinds het begin van de crisis in 2007 is de staatsschuld gestegen van 45 procent van het bruto binnenlands product (bbp) naar 71 procent.

De omvang is nog wel aanvaardbaar, maar moet wel omlaag worden gebracht, zo heeft het Centraal Planbureau (CPB) woensdag in een rapport laten weten, zo melden verschillende media.

De stijging  van de schuld is economisch gezien wel logisch, omdat die stijging ontstond door het dempen van de gevolgen van de crisis. Maar zo'n stijging moet volgens het CPB tijdelijk zijn en er zijn grenzen aan verbonden. Volgend jaar zal de staatsschuld op ongeveer 75 procent van het bbp uikomen. Bij een staatsschuld die zich tussen 80 en 100 procent bevindt, is het vrijwel zeker dat de economische groei geremd wordt. Nederland kan dan ook het vertrouwen van de financiële markten kwijtraken. En doordat het kabinet door de crisis ook de komende jaren nog te maken heeft met een begrotingstekort, loopt de staatsschuld verder op. Daarom pleit het CPB voor een geleidelijke daling van de schuld. Volgens het CPB moet het al overeengekomen pakket met bezuinigingen worden uitgevoerd met eventueel beperkte extra stapjes in de komende jaren. Dan komt men volgens het CPB uiteindelijk op een prudent en aanvaardbaar niveau van 60 procent in komende kabinetsperioden.

De staatsschuld is onder meer gestegen door het redden van banken, extra stimuleringsmaatregelen, het opvangen van klappen, de bijdragen Europese schuldencrisis, minder belastinginkomsten en hogere uitgaven aan sociale uitkeringen.

Categorie:
Tag(s):