zondag, 26. mei 2013 - 17:25 Update: 03-07-2014 0:57

Cruijff wil onderwijs helpen

Foto van Cruijff | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Johan Cruijff wil samen met een aantal sportcoryfeeën het onderwijs helpen om de Nederlandse schooljeugd structureel in beweging te krijgen. Hij zegt dat zondagavond in KRO Brandpunt. Cruijff reageert daarmee op de nieuwste cijfers van de organisatie VeiligheidNL,
waaruit blijkt dat het aantal sportblessures bij kinderen tussen 9 en 12 in de afgelopen zes jaar met de helft is toegenomen.

Hij zegt dat zondagavond in KRO Brandpunt. Cruijff reageert daarmee op de nieuwste cijfers van de organisatie VeiligheidNL,  waaruit blijkt dat het aantal sportblessures bij kinderen tussen 9 en 12 in de afgelopen zes jaar met de helft is toegenomen.   Cruijff reageert daarmee op de nieuwste cijfers van de organisatie VeiligheidNL,  waaruit blijkt dat het aantal sportblessures bij kinderen tussen 9 en 12 in de afgelopen zes jaar met de helft is toegenomen.

In Brandpunt doet Cruijff een beroep op minister Schippers van Volksgezondheid om oud-topsporters in te schakelen om op scholen de bewegingsarmoede te bestrijden. 'Gebruik hun know how om het probleem op te lossen'. Hij noemt in dat verband oud-zwemmer Pieter van den Hoogeband, oud-hockeyer Teun de Nooijer en oud-tennisser Richard Krajicek.

Uit het onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat in 2011 meer dan 230.000 kinderen bij sport geblesseerd zijn geraakt. Zo'n 29.000 kinderen - tachtig per dag - moesten worden behandeld op een spoedeisende hulp in een ziekenhuis. Deskundigen wijten dat aan gebrekkig ontwikkelde motorische vaardigheden bij veel kinderen; rechtstreeks gevolg van bewegingsarmoede. Het aantal kinderen dat voldoet aan de zogenoemde 'bewegingsnorm' (minimaal een uur per dag matig actief bewegen) is tussen 2006 en 2011 bijna gehalveerd.

Willem van Mechelen, als hoogleraar bedrijfs- en sportgeneeskunde verbonden aan het VUmc, pleit in KRO Brandpunt voor 'een nationaal Deltaplan tegen inactiviteit'. Volgens hem leidt inactiviteit in ons land jaarlijks tot 9.000 sterfgevallen. 'Dat zijn enorme cijfers en dat vraagt om actie. We maken ons wel druk om het aantal verkeersdoden, maar dit cijfer is nog ernstiger.'

 

Categorie:
Tag(s):