maandag, 10. juni 2013 - 13:36 Update: 03-07-2014 0:56

Dassaev: Van Basten had nooit mogen uithalen

Amsterdam

(Elfvoetbal) "Rinat, was die bal echt onhoudbaar? Rinat, vond je het een geluksdoelpunt van Marco van Basten? Ja, het was een geluksdoelpunt, maar wel één die alleen door Van Basten kon worden gemaakt."

Deze woorden van Rinat Dassaev zijn te lezen in het speciale EK 1988-nummer van ELF Voetbal, dat sinds afgelopen vrijdag in de winkelschappen ligt. Het Nederlands elftal pakte op (West-)Duitse bodem haar eerste (en enige) hoofdprijs op een eindtoernooi. De titel werd 25 jaar geleden behaald door in de finale met 2-0 af te rekenen met de Sovjet-Unie. In de poulefase had Oranje nog met 1-0 verloren.

Doelman Dassaev stond in beide duels onder de lat bij de Sovjet-Unie. Zijn tragische levensverhaal wordt geschetst, zijn band met de legendarische Lev Yashin en de reden van zijn floppen bij Sevilla komt aan bod. Over de magistrale 2-0 van Marco van Basten in de finale, spreekt hij ook. "Die hele trage, hoge, verre voorzet van Arnold Mühren en dan de volley van Van Basten die niemand verwachtte. Nee, ik ook niet."

"Er stond een verdediger tussen hem en het doel. Die had Van Basten nooit de kans mogen geven om uit te halen." In het speciale EK 1988-nummer ook interviews met Jack Charlton, toenmalig bondscoach van Ierland, en de Duitse internationals van toen, Olaf Thon, Frank Mill en Jürgen Kohler. Ruud Gullit, aanvoerder van Oranje, en doelman Hans van Breukelenkomen ook uitgebreid aan het woord.

Categorie:
Tag(s):