donderdag, 2. mei 2013 - 15:45 Update: 03-07-2014 0:58

Depressie komt wereldwijd vaker voor bij mensen met diabetes

Foto van ziekenhuis | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Diabetes gaat samen met een wereldwijde toename van depressie in 47 Europese, Aziatische, en Zuid-Amerikaanse landen, maar niet in Afrika.

Dat laat onderzoek Paula Mommersteeg van Tilburg University zien in samenwerking met wetenschappers uit Duitsland en Engeland. Het onderzoek is verschenen in het Britse medische tijdschrift Diabetic Medicine. Mommersteeg is verbonden aan het Center of Research on Psychology in Somatic diseases (CoRPS).

Diabetes epidemie

Het is bekend dat depressie vaker voorkomt bij mensen met diabetes, en dat depressieve stemmingen samengaan met verminderd trouw volgen van therapie, een ongezondere leefstijl en zelfs verhoogde kans op overlijden. Onderzoek naar de samenhang tussen depressie en diabetes wordt echter bijna altijd gedaan in landen met een hoog inkomen, vaak in West-Europa en de Verenigde Staten. Het was onbekend of depressie vaker voorkomt bij diabetes in landen met lagere of middeninkomens in Azië, Zuid-Amerika en Afrika, terwijl er juist sprake is van een diabetes epidemie in deze landen.

WHO

De onderzoekers analyseerden gegevens van 231.797 volwassenen in 47 landen uit de 2002 ‘World Health Survey’, een databestand beschikbaar gesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze lieten ook zien dat de relatie tussen depressie en diabetes niet beïnvloed werd door verschillen tussen landen in leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, body-mass index, roken, of fysieke activiteit. Ook was de kans op depressie bij diabetici iets groter bij mensen jonger dan 30 jaar en vrouwen, die woonachtig zijn in landen met middeninkomens.

Afrika

Het ontbreken van een verband in Afrikaanse landen blijft onverklaard, maar kan te maken hebben met de grote verschillen in de aanwezigheid van depressie en diabetes tussen deze landen, het hoge percentage ongediagnosticeerde diabetes, of crossculturele verschillen in het ervaren van depressieve klachten.

De wetenschappers concludeerden dat meer onderzoek noodzakelijk is naar de mechanismen die de relatie tussen beide aandoeningen verklaren en de specifieke interventies. Zeker gegeven de wereldwijde toename in diabetes de komende jaren en de gezondheidsklachten die gepaard gaan met het hebben van depressie bij diabetes.

Categorie:
Tag(s):