vrijdag, 26. april 2013 - 19:44 Update: 03-07-2014 0:58

Derrick niet meer op televisie

Foto van vuurwapen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De Duitse krant 'Frankfurter Allgemeine' meldt vrijdag dat de acteur Horst Tappert, bekend van zijn titelrol in de Duitse 'krimi' Derrick, in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen-SS heeft gezeten.

De acteur zweeg altijd zo veel mogelijk over zijn tijd in de Tweede Wereldoorlog.

Het feit kwam aan het licht door een onderzoek van de socioloog Jorg Becker, die dat onderzoek deed voor een biografie over de in Duitsland bekende communicatiewetenschapper Elisabeth Noelle-Neumann. Horst Tappert maakte in 1947 deel uit van een theatergroep die door Noelle Neumann was opgericht. De biograaf Becker besloot daarop in het verleden van de acteurs van die groep te duiken. Hij vroeg gegevens van Horst Tappert op bij de Deutsche Dienststelle, die toegang hebben tot de archieven van de Wehrmacht.  Horst Tappert heeft  altijd beweerd  dat hij hospik is geweest bij de Wehrmacht. maar uit de gegevens van de Deutsche Dienststelle blijkt nu dat hij in maart 1943 de Waffen-SS-divisie Doodskop heeft geholpen bij de herovering van Charkov in Oekraïne. Becker ontdekte tijdens zijn onderzoek dat Tappert op de personeelslijst van de Waffen-SS stond. Hij was daar grenadier, een bescheiden rang. De Waffen-SS was een paramilitaire organisatie in het Duitse leger.

Wouter Meijer correspondent in Berlijn voor de NOS laat weten dat het bewijs voor Tapperts betrokkenheid bij de Waffen-SS wordt geleverd door een gevonden lidmaatschapskaart van Tappert. Tappert werd op 19-jarige leeftijd lid van de Waffen-SS. Maar onduidelijk is hoe en waarom dat gebeurde (soms werden jonge jongens daartoe gedwongen)  en wat Tappert daar precies heeft gedaan.

Horst Tappert overleed in 2008 op 86-jarige leeftijd. Zijn fans blijven achter hem staan. Fans in de krant: "Horst Tappert soll in Frieden ruhen dürfen."

Van de serie Derrick werden tussen 1974 en 1998 281 afleveringen gemaakt die in 102 landen werden uitgezonden, waaronder Nederland.

 

Categorie:
Tag(s):