woensdag, 26. juni 2013 - 11:16 Update: 03-07-2014 0:55

Dertig konijnen van slechte verzorging en jachtveld gered

Foto van jachtgeweer | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In de Limburgse gemeente Nuth is bij diverse controles bij een houder van konijnen, zeer slechte verzorging van de dieren geconstateerd. Zo zaten de konijnen, waaronder erg jonge dieren, zonder drinkwater en in vervuilde hokken.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de dierenpolitie hebben na de nodige waarschuwingen de konijnen, 30 in totaal, in bewaring genomen. Uit het verhoor van de 65-jarige eigenaar bleek bovendien dat hij de dieren, als ze oud genoeg waren, uitzette in een jachtveld.

De controles op het adres is Nuth werden uitgevoerd na eerdere tekortkomingen op het gebied van verzorging van dieren. Op 21 juni werden voor het eerst konijnen zonder water aangetroffen. Onder meer bij een moederkonijn met zeven jonge van een week oud. De eigenaar werd gewaarschuwd en werd een dwangsom aangezegd bij geen verbetering.

Op 24 juni volgde een nieuwe controle, dit keer samen met een dierenarts. Daarbij werd opnieuw een gebrek aan drinkwater geconstateerd. Daarnaast werden twee moederkonijnen met jongen in sterk vervuilde hokken aangetroffen, de dieren zaten in en onder hun eigen uitwerpselen. Verder werd er een konijn met een ernstige onbehandelde oogbalontsteking ontdekt.

In overleg met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken werd besloten om geen dwangsom op te leggen, maar de dieren in bewaring te nemen. In totaal zijn er 30 konijnen overgebracht naar een opvangadres waar ze de juiste verzorging krijgen. De kosten zijn op rekening van de eigenaar en bovendien kan hij proces-verbaal van de LID en dierenpolitie tegemoet zien.

De 65-jarige man liet de LID-inspecteur en agent van de dierenpolitie tijdens het verhoor bovendien weten dat de konijnen, indien op voldoende leeftijd, door hem in een jachtveld werden uitgezet.

Provincie:
Tag(s):