woensdag, 13. februari 2013 - 17:50 Update: 08-07-2014 0:26

Dierenbeschermers balen van film Ushi met chimpansee

Almere

Dierenbeschermingsorganisaties spreken zich uit tegen de nieuwe film ‘Ushi Must Marry’, waarin de chimpansee Tibi een rol speelt.

Het leven van mensapen in entertainment is in veel opzichten het tegenovergestelde van de natuurlijke behoeften van deze wonderbaarlijke dieren.

Wilde Dieren de Tent Uit, Stichting AAP en het Jane Goodall Instituut Nederland vinden het onacceptabel om deze dieren te gebruiken voor vermaak. Op Valentijnsdag gaat de film in première: een extra reden voor bezoekers om het hart te laten spreken voor chimpansee Tibi en de film niet te bezoeken.

In de uitzending van ‘Van der Vorst ziet Ushi’, waarvoor achter de schermen opnames zijn gemaakt van de scène met Tibi, een kruising tussen een chimpansee-bonobo, is duidelijk te zien dat het dier niet thuishoort in zo’n onnatuurlijke en stressvolle omgeving.

Gekleed in een bruidsjurk stormt Tibi recht op het publiek af. Wendy van Dijk vraagt zich terecht af of het dier het wel naar de zin heeft. Ook Uri Geller zegt in het interview dat de aap een beetje in de war is en bang is in de filmstudio.

Wilde Dieren de Tent Uit hoorde eerder geruchten over het gebruik van een aap in de film en nam in mei 2012 contact op met de producenten. Die stelden de dierenbeschermingsorganisatie gerust door te zeggen dat er geen échte apen zouden worden gebruikt.

Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit: “Ik vind het onbegrijpelijk dat de producenten zo laconiek omgaan met het welzijn van dit intelligente en sociale dier en ons hierover hebben voorgelogen. Entertainment is natuurlijk leuk, maar de prijs die Tibi hiervoor betaalt, valt op geen enkele manier goed te praten.”

Veel mensen die films met wilde dieren zien, beseffen niet dat deze diersoorten vaak met uitsterven worden bedreigd en ernstig lijden. Wilde dieren die gebruikt worden als artiest in films en circussen, worden ernstig aangetast in hun welzijn en intrinsieke waarde.

Daarnaast heeft het gebruik van wilde dieren in films grote consequenties voor de maatschappelijke opinie over het natuurlijk gedrag van deze dieren. Zo denken veel mensen dat de glimlach van een mensaap een teken van vreugde is, terwijl in werkelijkheid het dier door angst zijn tanden laat zien.

David van Gennep, directeur van Stichting AAP: “De enige manier om zo’n machtig dier te trainen, is door geweld te gebruiken. Bij AAP zien we de voorbeelden regelmatig langskomen. Het kwaad is dan geschied en de dieren zijn geestelijk totaal kapot. Wij proberen ze weer op te lappen, maar bij dieren uit de entertainmentindustrie is dat wel heel erg moeilijk.”

Ook primatologe Jane Goodall, oprichter van het wereldwijde, gelijknamige instituut dat zich inzet voor de bescherming van chimpansees, maakt zich ernstige zorgen over het gebruik van wilde dieren in entertainment. In een brief roept ze de entertainmentindustrie op om te stoppen met het misbruiken van kwetsbare dieren voor vermaak.

“Especially considering the new abilities of animatronics and other computer imagery, there is really no justification for forcing these amazing creatures to suffer for our amusement or gain” aldus Goodall. (Vertaling red.:'Zeker gezien de nieuwe mogelijkheden van animatronics en andere computer beelden, is er eigenlijk geen reden om deze dieren te dwingen om te acteren en te laten lijden voor ons vermaak of winst'.

Wilde Dieren de Tent Uit zet zich sinds 2005 in voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in entertainment vanwege het onlosmakelijk daaraan verbonden dierenleed.

In het afgelopen najaar werd de organisatie beloond met een belofte in het regeerakkoord: 'Er komt een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.' Op dit moment wordt er door het ministerie hard gewerkt aan het verbod. Wilde Dieren de Tent Uit hoopt dat er het verbod er zo spoedig mogelijk komt en dat hierdoor een einde komt aan dierenleed voor entertainment.
Categorie:
Tag(s):