zaterdag, 4. mei 2013 - 9:08 Update: 03-07-2014 0:58

Een dode en 33 gewonden door treinramp België

Foto van brandweerwagen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Bij het treinongeval in Wetteren zijn een dode en 33 gewonden gevallen. Dat hebben de autoriteiten van de provincie Oost-Vlaanderen laten weten, meldde de Vlaamse publieke omroep VRT zaterdagavond. Alle gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen. Eerder sprak Jan Briers, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, over twee doden en 14 gewonden..Maar dat bleek onjuist.

.Het gaat om omwonenden. Mogelijk hebben ze giftige dampen ingeademd. Drie gewonden zijn er slecht aan toe maar verkeren niet meer in kritieke toestand verkeren.

De omroep VRT  meldt dat inmiddels al zo'n 500 mensen zijn geëvacueerd. De meesten van hen zullen vanavond niet terug kunnen naar hun woning en onderdak moeten zoeken bij vrienden of familie.

België werd vannacht bij de plaats Schellebelle , ten oosten van Gent, opgeschrikt toen goederenwagons met chemische stoffen ontploften.  Dit meldde de Belgische krant De Morgen zaterdag op de site. Er zijn geen gewonden gevallen. Het ongeval  gebeurde rond 02.30 uur vannacht en zes uur later brandden de wagons nog. Het vuur is wel onder controle. Meerdere brandweerkorpsen kwamen ter plaatse om de vlammen, die zich over een lengte van 500 meter verspreidden, te bestrijden.

De Oost-Vlaamse gouverneur Briers liet weten dat er zes wagons zijn ontspoord, twee wagons zijn gekanteld en drie wagons in brand staan. De in brand gevlogen wagons bevatten de stof acrylnytryl, een zeer licht ontvlambare en extreem giftige stof. Door de brand in de wagons komt cyanide vrij, een kankerverwekkende stof die in het bloed kan worden opgenomen. Er zijn meetploegen van de brandweer van Beveren ter plaatse, voorlopig is er nog niemand gewond. Er worden wel cyanokits verzameld voor het geval mensen geïntoxiceerd raken.

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid is ter plaatse. Straten in een straal van 500 meter zijn ontruimd.  Aanvankelijk zijn ongeveer 250 omwonenden zijn opgevangen in een gemeentelijke feestzaal en bij de brandweer. Mensen die in een straal van 0,5 tot 1 kilometer van het ongeval afwonen, is gevraagd binnen te blijven. Inwoners van Wetteren, Serskamp en Schellebelle moeten ramen en deuren dichthouden. Twee buurtbewoners die in shock waren, zijn naar het UZ Gent overgebracht.

[b]Nederlandse machinist[/b]

De goederentrein die in België ontspoorde en waarvan enkele wagons in brand vlogen, werd bestuurd door een Nederlandse machinist. De machinist raakte niet gewond. Dit meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) zaterdag op de website. Volgens gouveneur Briers zijn er aanwijzingen dat de machinist geen fout treft. Verder werd bekend dat een gezin dat zich in de perimeter van 1.000 meter rond het ongeval bevond, onwel is gworden en naar een ziekenhuis is overgebracht. Volgens gouveneurs Briers is er geen verband met het treinongeval.

[b]Bluswater in riolering bevat giftige stoffen[/b]

De brandweer heeft inmiddels wel vastgesteld dat het bluswater dat in de riolering is terechtgekomen sporen van giftige stoffen bevat. Briers in de krant (HNL): ''De dampen zijn gelukkig zwaarder dan lucht en het beperkt zich dus enkel tot de ondergrondse rioleringen. Het mengsel is ook niet explosief. Aquafin zal het pompstation stilleggen, waarna de rioleringen worden gespoeld. Er is geen gevaar voor mens en dier.'

De trein was op weg van de Rotterdamse havens naar de zeehaven van Gent. Volgens de Belgische media is de trein van het spoor gelopen bij een wissel. Het treinverkeer op de spoorlijn Denderleeuw-Gent is voor langere tijd onmogelijk, zegt de gemeente.
 

Provincie:
Tag(s):